25. 10. 2021.

Подели:

Аутомобили пуни кривотворене гардеробе

Царински службеници су, у сарадњи са полицијом, у дубинским контролама спроведеним у близини Краљева, открили и запленили већу количину зимских јакни и фармерки без икакве пратеће документације и због сумње да повређују право интелектуалне својине.

Подсетимо да цариници робу не контролишу само на граници, већ и у дубини територије, па ако је неко са кријумчареном робом и успео да прође гранични прелаз, још увек не значи да је успео у свом подухвату. Наиме, врло лако се може десити да га мобилни тим цариника преконтролише на неком од локалних путева у унутрашњости територије. 

Тако су током само једног преподнева, у околини Краљева, откривена два покушаја кријумчарења кривотворене робе и то код места Богутовац на путу Краљево-Рашка, као и на магистралном путу Чачак – Краљево код места Мрчајевци.

Прво је код места Богутовац заустављен VW пасат зрењанинских регистарскох ознака, чије је задње седиште било натоварено јакнама за које 50-годишњи возач није поседовао никакву документацију. Пар тренутака касније, црни пластични џакови испуњени спорним јакнама пронађени су и у пртљажнику његовог аутомобила.
 Како на лицу места није било услова за преглед, возило је спроведено до царинског магацина у оквиру царинске испоставе Краљево, где је извршена детаљна контрола и утврђено да возач не поседује никакву документацију о пореклу 60 зимских јакни, као ни доказе о плаћеним дажбинама за робу страног порекла, а да притом на јакнама стоји обележје бренда ''Nike'' у чију се аутентичност сумња.

Још копија текстилних производа открили су цариници само два сата касније у дубинској контроли код места Мрчајевци када су зауставили форд галакси новопазарских регистарских ознака.

У аутомобилу којим је управљао 52-годишњи возач, цариници су затекли пртљажник пун гардеробе, па је возило допраћено до царинске испоставе Чачак, где је детаљно прегледано.

Утврђено је да се у пртљажнику аутомобила налазило 135 пари фармерки са обележјима познатих брендова за које се сумња да су фалсификована. Највише је било фармерки са ознакама бренда ''Diesel'' и ''Dsquared''.

Заплењена гардероба за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине задржана је у магацину царинске испоставе Краљево до окончања прекршајних поступака.