26. 10. 2021.

Подели:

Непријављене девизе у кеси, командној табли и код путника-пешака

Царински службеници су, у сарадњи са полицијом, током претходних дана спречили неколико покушаја преноса непријављеног новца преко државне границе, чиме се у државни буџет слило готово 40.000 непријављених евра у различитим валутама: шведским крунама и еврима.

Последњи такав случај забележен је 25. октобра 2021. године на прелазу Вршка Чука, између Бугарске и Србије, када је у пртљагу путника пристиглих из Бугарске откривено 184.000 непријављених шведских круна.

Прекршај је откривен када је путник из Видина, у друштву сапутнице, пристигао је на ред за редовну улазну контролу управљајући пежоом 307 бугарских регистарских ознака.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве, обоје су рекли да са собом носе само личне ствари, а од новца по 10.000 евра у шведским и норвешким крунама.

Међутим, током детаљног прегледа аутомобила, у једном од кофера откривена је и црна кеса пуна непријављених шведских круна. У њој се нашло укупно 184.000 шведских круна што је противвредност од непуних 18.400 евра.

Новац који су пријавили, износ од по 10.000 евра, враћен је возачу и његовој сапутници, док је поменутих 184.000 шведских круна привремено задржано до окончања прекршајног поступка.

На граничном прелазу Келебија такође је откривен један девизни прекршај, када је код српског држављанина из Бора откривена сума далеко већа од пријављене.

53-годишњи Боранин је био сувозач у комбију са приколицом којим је управљао његов сапутник. На питање цариника да ли имају нешто да пријаве, обојица су изјавила да немају ништа сем личних ствари и дозвољене суме од по 10.000 евра.

Ипак, током детаљног прегледа комбија ''мерцедес виваро'' цариници су у унутрашњости командне табле пронашли још 12.000 непријављених евра који су им привремено одузети до окончања поступка.

На граничном прелазу Хоргош забележен је сличан покушај, али се овога пута у прекршају нашао путник – пешак.

Наиме, 31-годишњи турски држављанин се на излазу тог граничног прелаза пријавио за редовну контролу као пешак који путује сам на реалцији Турска – Мађарска.

На питање цариника шта носи са собом, рекао је да од робе не носи ништа, али да код себе има 16.500 евра.

Међутим, путник код себе није имао потврду да је тај новац пријавио на улазу у земљу, због чега се нашао у прекршају, те му је привремено одузет износ од 6.500 евра.

Подсећамо путнике, нарочито оне који су у транзиту, да је унос новца у Србију слободан, али да се готовина у износу од 10.000 евра (или некој другој валути) и више, обавезно мора пријавити. Када се новац пријави на улазу у земљу, добија се потврда са којом без икаквих проблема може да се изађе из земље.