26. 11. 2021.

Подели:

Царињење робе на попусту

Трговачки "црни петак" је у целом свету синоним за куповину робе на попусту, тако да ће и многи грађани Србије вероватно искористити такву могућност. На шопинг у околним земљама ће се због сложене епидемиолошке ситуације свакако одважити мањи број људи, али ће зато многи куповати на интернету, привучени снижењима најразличитијих производа. Куповина преко интернета је све заступљенија, о чему сведочи и податак да је број пошиљака ове године већи за 20% у поређењу са истим периодом претходне године.

Они који се одлуче за такав начин куповине треба да знају да се за пошиљке чија је вредност већа од 50 евра, плаћају и царина и ПДВ, док пошиљке чија је вредност до 50 евра подлежу само наплати ПДВ-а у износу од 20%. Дажбине се обрачунавају по јединственој царинској стопи од 10% на утврђену царинску основицу, на шта се обрачунава и ПДВ по стопи од 20 процената.

Јасминка Вујадиновић, шеф царинске испоставе Пошта Београд, говорећи о највећим изазовима при царињењу поштанских пошиљака, казала је да се у 90 одсто случајева догађа да пошиљке купљене преко интернета пристижу без пратеће фактуре, на основу које би могла да се установи вредност робе.

''Због тога приликом куповине преко интернета треба инсистирати да продавац пошаље фактуру уз пошиљку, јер када пристигне пошиљка без пратећег рачуна, царински службеници морају на други начин да утврде вредност пристигле робе. У пракси се дешава да је роба купљена на попустима и акцијама које више не постоје у тренутку када она пристигне на царињење, а уколико фактура не пристигне уз пошиљку, постоји могућност да се да основица за царињење буде виша, јер у датом тренутку нема начина да се зна да ли је роба купљена на попусту или не'', објашњава Вујадиновићева и додаје да царински службеници осим наведене вредности (односно рачуна) за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе, попут упоређивања вредности сличне или истоветне робе.

Пошто се царињење врши тек након што пошиљка пристигне у земљу, што је најчешће тренутак када су цене роба враћене на већи износ, обрачун дажбина заиста може бити већи од стварно плаћене цене уколико робу не прати рачун. Ако се тако нешто догоди, саветујемо да грађани пре измиривања царинског дуга захтевају од поштанског службеника обрачун увозних дажбина на увид и на њега, уколико имају примедби, уложе приговор.