01. 12. 2021.

Подели:

Џепови, ранчеви и торбице пуни непријављених девиза

Непријављивањем износа већих од 10.000 евра, путници се свесно излажу ризику да се нађу у прекршају, па су сакривене девизе управо оно што цариници у свом свакодневном послу најчешће откривају.


Две такве ситуације догодиле су се готово истовремено 29. новембра 2021. године на прелазу Хоргош и на контролном пункту Мердаре.

У првом случају је заплењено око 25.000 евра, које су двојицa путника пропустила да пријаве приликом улазне контроле.
Реч је о 56-годишњем држављанину Израела који је као сувозач путовао аутомобилом BMW молдавске регистрације којим је управљао 53-годишњи држављанин Бугарске, на путу из Мађарске ка Бугарској.Они су уверавали царинике да код себе имају дозвољени износ новца, да би убрзо у сувозачевој јакни било пронађено 15.000 евра, а потом је и у ранцу који се налазио између предњих седишта откривено готово 30.000 евра.Путницима је враћено по 10.000 евра, док је остататак новца задржан до окончања прекршајног поступка пред судом.

Истог дана је и на контролном пункту Мердаре задржано нешто више од 10.000 британских фунти.Код албанског држављанина који је аутомобилом „ауди“ британских регистарских ознака, путовао из Енглеске ка својој земљи, у торбици коју је носио око струка пронађено готово 19.000 непријављених фунти.Како путник није имао потврду да је пријавио новац на уласку у земљу, враћен му је дозвољени износ у противвредости од 10.000 евра, док је остататак задржан до окончања поступка.