02. 12. 2021.

Подели:

Лекови прикривени алатом

Цариници су 1. децембра 2021. године на прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења лекова сакривених међу коришћеним алатом, као и испод седишта у једном комбију.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу на улазу у земљу пристигао комби ''опел виваро'' мађарских регистарских ознака, за чијим је воланом био 43-годишњи држављанин Србије.

На питање шта има да пријави, возач је цариницима рекао да у комбију има само свој мајсторски алат. Међутим, детаљном контролом товарног дела у коме се заиста налазила гомила употребљаваног алата, пронађено је и 84 кутије разних лекова са готово 2000 појединачних доза у ампулама и таблетама.

Реч је о лековима за имунитет, сагоревање масти и регулисање хормона раста (''Glutation TАD'', ''Clenbut'' и ''Genotropin''), чија је вредност процењена на више од 730.000 динара.

Како се у путничком промету преко границе могу носити лекови искључиво за личну употребу и то у количини која је неопходна за уобичајену терапију, што овде свакако није случај, против путника ће бити покренут прекршајни поступак пред надлежним судом.

Такође напомињемо да лекове у Републику Србију могу увозити искључиво овлашћени дистрибутери, да не говоримо о томе, да се ради о роби која захтева посебне услове чувања и транспорта. Једном речју, кријумчарени лекови могу представљати озбиљну опасност по здавље оних који их користе.