09. 12. 2021.

Подели:

Сарадња министарстава ради већег реда на рекама

Mеморандуми о сарадњи који ће допринети ефикаснијој борби против сиве економије, повећању безбедности и стриктном поштовању прописа на рекама потписани су 9. децембра 2021. године у Влади Србије између Министарства унутрашњих послова, Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и Управе царина - Министарства финансија.

Вршилац дужности директора Управе царина Бранко Радујко се захвалио Министарству унутрашњих послова и министру Александру Вулину на иницијативи за потписивање меморандума и истакао да ће, кад је реч о спречавању кријумчарења и других нелегалних активности на рекама, пуним капацитетом подржати МУП и заједно са другим државним органима дати пун допринос у заштити интереса Републике Србије. Министар унутрашњих послова Александар Вулин је нагласио да ће после постигнутих договора, на рекама Србије, а посебно на Дунаву, бити више реда. Захваљујући заједничком деловању, феномени попут нелегалне трговине и неодговорног понашања на пловним коридорима биће ефикасније спречавани, а држава неће трпети штету ни у новцу, нити ће губити на ауторитету због таквих појава, закључио је он.''Ми ћемо се захваљујући потписаним споразумима ефикасније борити не само са сивом економијом, која је огроман проблем, посебно када је Дунав у питању, већ и са безбедношћу на рекама. Нама је стало до тога да се прописи поштују, да сви учесници саобраћаја на нашим пловним путевима буду сигурни, буду безбедни, а то неће моћи уколико се прописи не буду стриктно поштовали'', поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је рекао да ће Србија у наредним годинама инвестирати више од пола милијарде евра у луке, безбедност пловидбе и уређење река, како би оне биле пловне свих 365 дана у години. Он је додао да је водни транспорт у Европи најважнија грана саобраћаја, те оценио да су улагања у водни саобраћај и инфраструктуру у Србији велика перспектива.Вршилац дужности директора Управе царина, Бранко Радујко, је посебно нагласио импресиван резултат који је царинска служба остварила у наплати дажбина, јер је њихов износ у овој години за милијарду евра виши него у истом периоду 2020. године и скоро 750 милиона евра већи у односу на 2019. годину када није било пандемије. Такав резултат, како је рекао, не би био могућ без подршке МУП, као и других државних органа и агенција којима се захвалио на сарадњи и помоћи.