19. 01. 2022.

Подели:

Приходи Управе царина већи за милијарду и 115 милиона евра него прошле године

„Приходи које је Управа царина наплатила за државни буџет у 2021. години већи су у односу на претходну годину за 21% односно за 130 милијарди динара или милијарду и 115 милиона евра“, изјавио данас на конференцији за медије Бранко Радујко, в.д. директор Управе царина. Он је објаснио да су приходи већи и у односу на рекордну 2019., годину у којој није било пандемије вируса Ковид 19 и то за 15%.

Оволики раст објаснио je, пре свега, снажним инсистирањем на доследној примени закона и царинских прописа: „Три су кључна елемента успеха у  томе – одлучност руководства, кадровске промене и стална контрола“, навео је Радујко.
„Као последица таквог приступа, забележен је велики пад активности на плану организованог кријумчарења“, истакао је Радујко и као најзначајније заплене навео 717 килограма разних наркотика, 321.000 литара нафте, готово 1,4 милиона комада цигарета, цигарилоса и томпуса, 11,5 килограма злата, као многобројне примерке културних добара, оружје и муницију и другу вредну робу. Истовремено је откривено 674 мигранта у покушају илегалног преласка границе.
„Непрестано на свим граничним прелазима указујемо на правила о пријављивању готовог новца, али је упркос томе откривено скоро 5 милиона евра непријављене готовине која је одузета и, у складу са законом, уплаћена у буџет Републике Србије“, нагласио је Радујко.
Приоритет у раду Управе царина биће дигитализација царинских процедура и модернизација царинске службе: „Дужни смо да царинске процедуре аутоматизујемо, да их учинимо бржим, ефикаснијим, без сувишне папирологије и непотребних долазака на шалтере. То ће привреди умногоме олакшати пословање, а нама донети смањење ризика од људског фактора у раду, пре свега у смислу евентуалних коруптивних активности“ рекао је Радујко и додао да ће дигитализација последично довести до трансформације Управе царина у модерну и ефикасну царинску администрацију. 
На крају бих истакао да скоро 2.800 запослених у Управа царина веома посвећено ради на поштовању Закона, прописа и процедура. Можда је највећи изазов у протеклом периоду био да пренесемо јасне поруке – само радите свој посао одговорно, ви радите за Републику Србију, не занимају нас притисци, нема повлашћених и нема дискирминисаних. Сада око тога више нико у царинској служби нема дилему", закључио је в.д. директор Управе царина Бранко Радујко.