12. 05. 2022.

Подели:

У току реконструкција Хоргоша

Радови на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош, једног од најоптерећенијих и најфреквентнијих у земљи, у пуном су јеку.

Како се приближава и почетак туристичке сезоне, број путника и возила ће неминовно расти, тако да треба очекивати и дужа задржавања од уобичајених.

Треба имати у виду да је прошле године током летње сезоне (јун, јул и август), упркос смањеној флуктуацији услед пандемије, преко овог граничног прелаза у нашу земљу ушло преко милион и по путника, а изашло око 1,2 милиона људи.

У истом периоду је преко Терминала Хоргош у земљу ушло више од 43.000 камиона, а из ње изашло готово 40.000 теретњака.

Повремено затварање појединих трака, већ условљава дужа задржавања у теретном саобраћају и стварање дужих колона камиона на излазу из земље, на шта граничне службе не могу да утичу.

Према најави Министарства саобраћаја и инфраструктуре, радови на самом прелазу, као и на прилазним саобраћајницама трајаће око годину и по дана, тако да би препорука била да се као алтернатива корсте други мањи прелази. За путнички саобраћај су то Келебија, Ђала, Хоргош II, Рабе, Бачки Брег, Бачки Виногради, Бајмок и Растина, а за теретни Терминал Келебија.

Подсећамо да је тренутно стање на прелазима могуће проверити преко камера АМСС, па је савет, да се пре кретања  на пут обавезно информишете о ситуацији на одабраном прелазу, јер се она, нарочито у време празника и сезоне годишњих одмора, мења из сата у сат.