01. 06. 2022.

Подели:

Преко 60.000 непријављених евра у гепеку

Цариници су, у сарадњи са полицијом, 31. маја 2022. године на граничном прелазу Хоргош спречили покушај преноса преко 60.000 непријављених евра преко границе.

Случај је откривен када је на прелаз пристигао ауди Q8, немачких регистарских ознака којим је управљао 58-годишњи турски држављанин.

На питање цариника да ли има нешто да пријави, возач је рекао да са собом носи лични пртљаг и 5.000 евра.

Међутим, током детаљне контроле возила, цариници су испод ствари у гепеку, затекли и црну торбицу пуну непријављене готовине. Одмах потом откривена је још једна слична торбица на сувозачевом сетишту, да би се и у џепу возача нашла позамашна сума непријављеног новца.

Укупно је откривено 60.900 непријављених евра, па је путнику на лицу места враћен дозвољен износ од 10.000 евра који није био у обавези да пријави. Остатак суме од 50.900 евра задржан је до окончања прекршајног поступка.

На прагу још једне туристичке сезоне, подсећамо путнике да се прописи о дозвољеном износу готовине која не подлеже пријављивању на граници – нису мењали. Реч је о суми од 10.000 евра, па уколико са собом носите више од тога, обавезно то пријавите како бисте избегли да вам новац буде привремено или трајно одузет.Наведени случај је био непосредан повод за директно укључење у јутарњи програм ТВ Курир, током кога је било речи о томе шта путници треба да раде како се не би нашли у прекршају приликом преласка границе.