07. 06. 2022.

Подели:

Рекордна заплена девиза на прелазу Прешево

Цариници су 7. јуна 2022. године, у сарадњи са полицијом, на граничном прелазу Прешево осујетили покушај кријумчарења преко 700.000 непријављених евра и два смарагда, због чега је заплењен и аутомобил којим су новац и драго камење кријумчарени, па се укупна вредност одузетих девиза, робе и возила попела на преко 840.000 евра.

Овај невероватан случај догодио се током поподнева, када је на излаз из земље пристигао BMW X6, немачких регистарских ознака, којим су путовала двојица страних држављана. На питање цариника да ли имају нешто да пријаве за царинску контролу, обојица су одговорила да са собом не носе ништа. 

Међутим, уследио је детаљан преглед аутомобила којим су демантоване њихове изјаве, јер је аутомобил дословно био ''нафилован'' непријављеним новцем. 

Преко 600.000 евра и готово 125.000 долара било је сакривено у скоро сваком делу унутрашњости возила: кутији за прву помоћ, левим и десним вратима, рефлектујућем прслуку, у торбама са личним стварима, у кеси из супермаркета, кутији за парфем, кутији за лекове, пластичној корпи са дечијим играчкама, па чак и у кутији дечијих бојица. И то није било све, јер су службеници на граници у кеси из супермаркета која се налазила у пртљажнику пронашли и два мала смарагда чија је вредност процењена на готово 6.500 евра. Због тога што је коришћен као средство за кријумчарење задржан је и аутомобил BMW X6, чија се вредност процењује на 110.000 евра. 

Сав откривени новац, драго камење, аутомобил и оба путника предата су у даљу надлежност Вишег јавног тужилаштва и против њих ће се водити кривични поступак.