08. 07. 2022.

Подели:

Зелени коридори на прелазима између чланица ЦЕФТА и ЕУ

Захваљујући договору између чланица ЦЕФТА споразума и ЕУ, иницијатива ЦЕФТА Секретаријата и Транспортне заједнице под називом ''Зелени коридори'' примењиваће се и на граничним прелазима између чланица ЦЕФТА и ЕУ.

Форуму о повезаности одржаном 7. јула 2022. године у Солуну, у организацији Генералног секретаријата за међународне економске послове Министарства спољних послова Грчке, присуствовалои су и представници Републике Србије: Александра Дамјановић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Душко Маринковић, заменик директора-координатор у Управи царина.

Представници Србије су информисали остале учеснике о активностима које су предузете у последњих 10 година  на изградњи друмских и железничких коридора – завршен је и пуштен у саобраћај коридор 10, као и део коридора 11, где су радови за завршетак коридора у току. У том смислу је указано да је трајно опредељење Србије, изградња нових и реконструкција постојећих  друмских и железничких коридора уциљу интеграције Србије у међународну транспортну мрежу. Такође је указано да је Управа царина Србије на основу одобрења Владе Републике Србије предузела низ активности у циљу примене иницијативе ''Зелени коридори'' у Србији, која омогућава бржи промет основних намирница и медицинских средстава. Такође, у складу са одлуком Владе РС, започети су преговори за проширење наведене иницијативе на прелазе са земљама ЕУ.

Том приликом су Георги Питсилис, директор Секретаријата за јавне приходе Грчке и Славица Кутиров, директорка Управе царина Северне Македоније потписали Меморандум о разумевању за електронску размену података између њихових царинских управа.

На крају састанка је усвојен заједнички документ, којим су се сви учесници форума сагласили да повезивање трговине и транспорта представља предуслов за економску и социјалну интеграцију ЕУ и Западног Балкана.''Ово важно достигнуће  представља основу за повезивање целокупног будућег транспорта и олакшање трговине, односно убрзање царинских процедура између чланица ЦЕФТА споразума и ствара могућности за даље ширење иницијативе Зелени коридори између чланица ЦЕФТА ка земљама чланицама ЕУ'', оценио је Маринковић.СЕЕД (систем за електронску размену података) је имао кључну улогу у спровођењу Зелених коридора, јер царинске управе размењују податке управо преко ове платформе, која се примењује од 2010. године. Накнадно унапређени СЕЕД+ додатно ће побољшати управљање на граничним и заједничким тачкама прелаза на Западном Балкану, повећати ефикасност и олакшати процедуре.

Иницијатива Зелени коридори би требало да се почетком септембра прошири на Италију, а затим и на друге земље чланице ЕУ. У том смислу, Србија је започела преговоре за успостављање ''Зелених коридора'' са суседним земљама чланицама ЕУ.