30. 01. 2023.

Подели:

За три дана задржано преко 100.000 непријављених девиза

Цариници су за свега три дана, у сарадњи са полицијом, на граничним прелазима Батровци и Градина, открили и спречили неколико покушаја преноса непријављених девиза преко границе у противвредности од преко 100.000 евра.

Највећи износ непријављених девиза, чак 46.600 швајцарских франака, цариници су открили у ноћи између суботе и недеље на улазу граничног прелаза Батровци током контроле ''ланд ровера'' швајцарских регистарских ознака. 

Тим аутомобилом су путовала двојица путника из Швајцарске ка АП КиМ, а службеницима на прелазу су рекли да код себе имају само дозвољени износ који не подлеже обавезном пријављивању. Међутим, детаљном контролом возила утврђено је да се поред дозвољене суме коју је свако од путника имао код себе, у касети испред сувозачевог седишта налази и сервисна књижица пуна непријављених девиза. У њој се налазило још 50.000 швајцарских франака које возач, који се изјаснио као власник новца, није поменуо. Сувозач је код себе имао 7.600 франака, што је износ који не прелази лимит, те му је одмах враћен, док је возач укупно код себе имао 53.600 швајцарских франака, па му је враћена противвредност од 10.000 евра, а остатак од 46.600 франака је задржан због непријаве. 

На Батровцима је и данас забележен девизни прекршај од готово 13.000 евра, када су цариници непријављени новац, 10.000 швајцарских франака и готово 3.000 евра, открили у наслону сувозачког седишта и торбици која се налазила у гепеку. 

Као власник новца пријавио се возач, 37-годишњи страни држављанин који се Немачке са двоје сапутника упутио ка Турској.   

Исто се догодило и на Градини, када је око поднева, на излазу из земље контролисан аутобус на редовној линији Хамбург - Софија. Тада су цариници код једног путника уместо пријављених 9.000 евра, пронашли више од 21.000.

Поменути путник је део новца носио у џепу панталона, док је други део спаковао у чарапу коју је ставио у ранац. Готово цео износ био је у апоенима од 50 евра, чак 222 новчанице.  Слична ситуација догодила се и 28. јануара 2023. године на излазу прелаза Градина. Наиме, 29-годишњи пар држављана Пољске запутио се ка Турској, а када је на ред за редовну контролу дошао њихов аутомобил ''BMW'' пољских регистарских ознака, изјавили су да немају ништа да пријаве. Убрзо је током детаљне контроле откривено да путница у личној торбици носи непријављених  50.000 евра, па након што им је враћено по 10.000 евра које нису били у обавези да пријаве, остатак од 30.000 је привремено задржан до окончања прекршајног поступка.   

Подсећамо путнике да су у обавези да на граници пријаве сваки износ већи од 10.000 евра, независно од тога да ли га носе уз себе или су га ставили у личне торбице, пртљаг или у неку од преграда у аутомобилу.