31. 05. 2023.

Подели:

Пртљаг пун скупоцених, а непријављених ствари

Цариници су у сарадњи са полицијом на граничном прелазу Батровци 31. маја 2023. године спречили покушај кријумчарења фирмиране гардеробе, обуће, сатова и накита чија је вредност процењена на 45.000 евра.

Прекршај је откривен пола сата по поноћи, када је на улазу у земљу за детаљан преглед издвојен комби домаћих регистарских ознака који је превозио путнике из Швајцарске ка Србији. На питање цариника да ли имају нешто да пријаве, путници су одговорили да немају ништа, док је 68-годишњи возач рекао да са собом носи неколико кеса половних ствари и једну торбу коју је преузео на превоз, иако не зна шта се у њој налази. 

Контролом је утврђено да је поменута торба пуна фирмираних ствари на којима су се још увек налазиле етикете, међу којима се нашло чак 15 пари обуће, 15 комада гардеробе, неколико женских ташни, новчаник и каишеви разних робних марки, пар бурми и 3 прстена марке ''Cartier'', једне минђуше марке ''Dior'', једне женске наочаре марке ''Saint Laurent'' и два парфема ''Louis Vuitton''.  

Тек по откривању непријављених ствари, возач се сетио да код себе има и рачун за робу коју је преносио, те је на основу тога потврђено да је реч о роби чија вредност прелази износ од 31.000 евра. Одмах након тога, и у торби једног 58-годишњег путника откривене су драгоцености које су такође морале бити пријављене. 

Реч је о преко 400 грама златног накита вредног 14.000 евра, четири ручна сата марке ''Martyn Line'', као и три часовника светски познатих марки у чију се аутентичност сумња, због чега процена њихове вредности није била могућа на лицу места. 

Против возача и путника покренут је прекршајни поступак, док је сва непријављена роба задржана до његовог окончања. 

Подсећамо да држављани Србије имају право да у земљу унесу робу у вредности до 100 евра без плаћања увозних дажбина, док роба веће вредности од наведене мора бити пријављена и за њу измирене увозне дажбине.