12. 02. 2024.

Подели:

Еври и долари скривени у пеленама

Царински службеници су 10. фебруара 2024. године на граничном прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 130.000 евра и 5.500 долара скривених у пакету дечјих пелена.

Девизни прекршај је откривен када је на ред за излазну контролу пристигла ''KIA'' страних регистарских ознака којим је трочлана породица путовала из Аустрије ка Бугарској. 

Брачни пар који је путовао са двогодишњим дететом је службеницима потврдио да немају ништа да пријаве, јер са собом носе само личне ствари. 

Међутим, током детаљне контроле пртљага, у торби са дечјим стварима откривено је и паковање пелена које је послужило као место скривања непријављених девиза. 

Убрзо је утврђено да се међу пеленама налази кеса са 130.000 евра, као и коверат са 5.500 долара. 

С обзиром да новац није био пријављен на улазу у земљу и да путници нису поседовали потврду о пријави, одмах им је враћено по 10.000 евра по особи, а остатак новца (100.000 евра и 5.500 долара) је задржано до окончања прекршајног поступка. 

Подсећамо да сви путници, укључујући и оне кроји кроз нашу земљу само пролазе до својих крајњих дестинација, на улазу обавезно треба да пријаве сваки износ већи од 10.000 евра (који се односи и на одрасле и на децу), јер ће тада добити потврду о пријави новца и касније ће уз поменуту потврду без икаквих проблема напустити земљу на неком другом прелазу.