27. 02. 2024.

Подели:

Девизе у најлон кеси

Царински службеници су 27. фебруара 2024. године на излазу граничног прелаза Прешево, у сарадњи са полицијом, открили 43.000 евра које брачни пар транзитних путника није пријавио на уласку у земљу.

Непријављене девизе су откривене око 2 часа после поноћи на излазу из земље, када је на ред за редовну контролу пристигао ''BMW'' стране регистрације, којим су супружници путовали из Немачке ка Турској. 

На питање службеника царине да ли имају нешто да пријаве царинској контроли обоје су одговорили одрично. 

Детаљним прегледом је утврђено да је возач у унутрашњи џеп прслука ставио најлон кесу са 40.000 евра у апоенима од по 200 евра, док је још 3.000 евра пронађено у несесеру његове супруге.   Како сваки путник који прелази границу има право да код себе има износ од 10.000 евра који није у обавези да пријави, возачу и његовој сапутници је одмах враћена дозвољена сума, док је остатак задржан до окончања прекршајног поступка. 

Подсећамо транзитне путнике, који кроз Србију само пролазе до свог крајњег одредишта, да је унос девиза у Србију слободан, али да свака сума изнад 10.000 евра (у динарима или другој страној валути) мора бити пријављена. 

Када пријавите новац на уласку у земљу, добијате потврду о пријављеном износу са којом без икаквог задржавања можете да изађете из земље на неком другом прелазу.  Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе који је потребно попунити доступан је како на сваком граничном прелазу, тако и на сајту Управе царина.