27. 02. 2024.

Подели:

Гепек пун непријављеног ручног алата

Царински службеници су 26. фебруара 2024. године на граничном прелазу Батровци, у сарадњи са полицијом, открили прекршај чија је вредност процењена на више од 2,4 милиона динара: спречено је кријумчарење велике количине ручног алата вредног 1,3 милиона и задржано возило вредно око 1,1 милион динара којим је роба превожена.

Случај је откривен на улазу у земљу, када је на ред за контролу пристигао волво V60, којим је ка Србији путовао домаћи држављанин. 

Мада је био изричит у томе да нема ништа за пријављивање, путник је на захтев цариника ипак отворио пртљажник аутомобила, када је постало јасно због чега је без видљивог разлога био врло непријатан у претходној комуникацији. Пртљажник је био крцат новим комплетима и појединачним паковањима ручног алата робне марке ''Milwaukee''. 

Међу алатом је било прегршт бургија, тестера, резних плоча, либела, штитника, као и кофера са шрафцигерима, гедорама и клештима чија је укупна вредност процењена на износ од око 1,3 милиона динара.   Како вредност задржане робе премашује једну трећину вредности возила, до окончања поступка пред судом задржан је и аутомобил. 

Подсећамо да путници преко границе могу да преносе робу искључиво за личне потребе, а не количине које сугеришу да је реч о роби трговачког карактера. 

У случају да вредност робе за личне потребе не прелази износ од 3.000 евра у динарској противвредности, дажбине можете платити и на самом граничном прелазу, док је робу вреднију од тог износа могуће оцаринити само у редовном царинском поступку.