03. 04. 2024.

Подели:

Нова апликација за лакши транзит

Од данас почиње са радом апликација за евидентирање пуних и празних превозних средстава у друмском и речном саобраћају, чиме ће транзит кроз Републику Србију бити додатно олакшан.

Планирано је да у првој фази Пилот пројекта која почиње 3. априла 2024. године, на царинским испоставама Котроман и Бадовинци почне евидентирање уласка и изласка пуних и празних превозних средстава у друмском, а на царинској испостави Велико Градиште у речном саобраћају. Податак да је за последње три године обрађено готово шест милиона транзитних декларација, а само у првом тромесечју 2024. скоро пола милиона, сведочи о томе да број возила која транзитирају кроз нашу земљу из године у годину расте. 

Због тога је Управа царина у оквиру пројекта ''Унапређење транзитног система NCTS фазе 5'' развила апликацију за евидентирање како пуних, тако и празних камиона и бродова. 

У другој фази Пилот пројекта, од 17. априла, увођење апликације почеће и на царинским испоставама  Батровци, Терминал Хоргош, Терминал Градина, Прешево и Гостун. 

У нову апликацију се уносе подаци о уласку и изласку пуних и празних камиона и бродова, а захваљујући интеграцији са другим, већ постојећим системима, царинске контроле ће се спроводити на основу података анализе ризика, уз употребу електронске обраде података. 

За сада ће се путем нове апликације вршити контрола лиценци за домаће превознике, док каснија фаза предвиђа да се на овај начин врши и контрола дозвола за стране превознике. 

Предвиђено је да од 15. маја 2024. године све граничне царинске испоставе за друмски и речни саобраћај раде у новој апликацији.