26. 04. 2024.

Подели:

Заплењен заштићени папагај

Цариници су на граничном прелазу Хоргош 26. априла 2024. године, у сарадњи са полицијом, задржали заштићеног Белотрбушног папагаја, кога је један путник покушао да пренесе преко границе без неопходне ЦИТЕС дозволе.

Случај је откривен када је на ред за контролу на улазу у земљу пристигао аутомобил страних регистарских ознака, чији је возач и једини путник рекао да нема ништа за пријављивање и да са собом носи само лични пртљаг. 

Међутим, током контроле која је уследила, на сувозачком седишту пронађен је кавeз прекривен црвеним платном, у којем се налазио папагај ''White-bellied parrot''. Из канцеларије за спровођење ЦИТЕС Конвенције Министарства заштите животне средине потврђено је да се ради о заштићеној врсти афричког папагаја, за чији је прекогранични промет потребна ЦИТЕС дозвола коју путник није поседовао. 

Птица је одмах предата Граничној ветеринарској инспекцији која ће је збринути у ЗОО врт Палић, док је путник у даљој надлежности полиције и тужилаштва. Подсећамо да је за прекогранични промет и транзит егзотичних кућних љубимаца који спадају у заштићене животињске врсте, поред уобичајене документације, потребно поседовати и посебну дозволу, о чему се детаљније информације налазе на сајту Управе царина у одељку ''Кућни љубимци''.