08. 05. 2024.

Подели:

Од BMW-a до слаткиша са канабисом

Да време празничних гужви не спречава царинике да и даље успешно откривају покушаје кријумчарења, сведоче бројне заплене забележене током протеклих празника. Само у претходних неколико дана на прелазима широм Србије заплењена је разна непријављена, али и забрањена роба: од скупоценог BMW-а, фирмиране гардеробе и обуће, марихуиане скривене у енергетском пићу, преко луксузног накита до слаткиша са канабисом.

Вредношћу се свакако највише истакао аутомобил страних регистарских ознака ''BMW М5'' 2018. годиште, процењен на готово 61 хиљаду евра, кога су цариници 2. маја затекли на приколици комбија домаће регистрације који се преко прелаза Хоргош упутио ка Немачкој.

Возач комбија је царинским службеницима рекао да нема ништа да пријави, али је прегледом  личних докумената потврђено да он не поседује радну визу нити боравак у иностранству, што значи да нема права да управља или превози возило са страним таблицама. Због тога је спорни ''BMW М5'' привремено задржан до окончања поступка пред надлежним судом. У зависности од пресуде која буде уследила, луксузни аутомобил ће или бити враћен власнику или ће се наћи на некој од наредних е-лицитација Управе царина.

Истог дана, 2. маја 2024. године, цариници су се на прелазу Градина суочили са необичним покушајем кријумчарења марихуане у преправљеној конзерви енергетског пића. Наиме, путник који је аутобусом путовао ка суседној Бугарској, је конзерву познатог енергетског пића преправио тако да се горњи део лименке отвара, иако на први поглед изгледа као да је реч о уобичајном фабричком паковању.  Међутим, оно што путник није могао да предвиди је присуство царинског службеног пса на прелазу који је маркирао баш његову торбу за додатни преглед.     Сутрадан, 3. маја 2024. године, летом из Беча је на београдски аеродром допутовао путник који се по сопственој изјави бави столарским занатом. Одмах по преузимању пртљага са покретне траке, упутио се ка зеленом контролном пролазу намењеном за путнике који немају ништа да пријаве. Међутим, цариници на аеродрому су његов пртљаг издвојили за детаљан преглед када се показало да се у коферима налази прегршт нове, непријављене робе чија је вредност процењена на преко 32 хиљаде евра. Поред накита марки ''Cartier'' и ''Van Cleef & Arpels'', у пртљагу поменутог путника се нашло и три женске торбе марки ''Valentino'', ''Chanel'' и ''Dior'', три пара мушких патика ''Louis Vuitton'', два пара женских патика марки ''Gucci'' и ''Valentino'', једне женске сандале марке ''Dior'', две мушке мајице марке ''Louis Vuitton'', као и  женска кошуља и мајица марке ''Valentino''.На питање цариника зашто није пријавио робу на уласку у земљу, путник је одговорио да је реч о поклонима породици за празнике и да није знао да треба да их пријави, мада је познато да су и поклони роба која мора бити пријављена.
Низ покушаја кријумчарења се ту није зауставио, па су цариници на Келебији већ 4. маја 2024. године, код путника који се преко тог прелаза враћао у земљу затекли пртљаг испуњен разним психоактивним слаткишима. Наиме, у пртљагу путника и џепу од јакне цариници су пронашли четири кутије гумених бомбона ''Gummy bear super strong'', три лизалице ''Canabis Amsterdam'' и један колач ''Space cake super strong'' који у свом саставу имају психоактивну супстанцу – канабис.

Пошто непознавање прописа не ослобађа одговорности у прекршају се 5. маја на Аеродрому ''Никола Тесла'' нашао и путник који је допутовао летом из Подгорице са вредним вереничким прстеном који није пријавио. Упутио се тако са прстеном вредним преко 5 хиљада евра у зелени контролни пролаз чиме се изјаснио да нема ништа да пријави. Детаљном контролом царински службеници су у џепу сакоа, који је путник носио на себи, открили прстен марке ''Damiani'' са једним централним аквамарином опточеним дијамантима у 18-каратном белом злату. По откривању прстена, овај подгорички предузетник је рекао да није знао да роба веће вредности мора да се пријави и за њу плате увозне дажбине. Коначна судбина непријављеног вереничког прстена биће позната тек након одлуке надлежног суда.

Подсећамо да је обавеза путника да по повратку са путовања пријаве сву робу коју за личне потребе купе у иностранству, а чија вредност прелази износ од 100 евра. Када путник са собом носи робу веће вредности треба да уђе у црвени контролни пролаз, односно да се обрати царинским службеницима ради спровођења поступка.
Уколико вредност робе коју сте купили у иностранству за сопствене потребе не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, она може бити оцарињена у тзв. „скраћеном поступку“, на самом граничном прелазу. У том случају, на царинску основицу (процењену вредност робе) зарачунава се царина од 10%, а на укупни износ (царинску основицу увећану за износ царине) обрачунава се ПДВ од 20%. Ако, пак, вредност робе прелази 3.000 евра, онда ће се роба царинити у редовном царинском поступку.