16. 05. 2024.

Подели:

Заплењена разна вредна роба

Царински службеници су 14. и 15. маја 2024. године у сарадњи са полицијом, на граничним прелазима Батровци, Вршка чука, Хоргош и Прешево спречили неколико покушаја кријумчарења и запленили фирмирану гардеробу и обућу, луксузне ташне, техничку робу и тепихе, укупне вредности веће од 140.000 евра.

Приликом контроле аутобуса који је саобраћао из Цириха ка Ћуприји, на граничном прелазу Батровци је 15. маја заплењена различита оригинална гардероба и обућа, чија је вредност процењена на готово 37.000 евра. Путник који се пријавио као власник три огромне торбе, цариницима је претходно рекао да се у њима налазе само половне ствари. 

Међутим, у њима је пронађено преко 60 нових мушких и женских јакни, 12 скијашких панталона, 11 комплета тренерки и 27 пари обуће, чија је вредност утврђена на основу оригиналних етикета са ознаком произвођача и ценом.   

Луксузна роба вредна преко 80.000 евра заплењена је дан раније на излазу граничног прелаза Вршка чука, у аутомобилу, којим је ка Румунији путовао један страни држављанин. Иако је царинским службеницима рекао да нема ништа да пријави, током детаљне контроле, у коферима путника је откривена непријављена роба светски познатих робних марки: 15 женских ташни,  15 каишева  и  11 пари ципела и патика брендова ''Louis Vuitton'', ''Yves Saint Laurent'', ''Christian Dior'', ''Gucci'', ''Dolce Gabbana'', ''Versace'', ''Burberry'', ''Hermes'', ''Air Jordan'' и ''Мoschino'', али и женски часовник ''Rolex Oyster Perpetual'', мушки часовник ''Gucci G Timeless'', минђуше ''Louis Vuitton'', брош ''Gucci'', сакои, дуксеви, панталоне, капе, качкети и наочаре за сунце. 

Истог дана, на улазу граничног прелаза Хоргош, током контроле комбија којим је на релацији Немачка - Македонија путовао само возач, пронађена је велика количина нове техничке робе испод кофера и торби са личним пртљагом. До окончања поступка покренутог против путника пред надлежним судом, привремено је задржано преко 200 оригинално упакованих артикала различитих робних марки: грејача простора, унутрашњих камера, мини клима, мушких и женских смарт-фитнес сатова, бежичних слушалица, таблет рачунара, лед-пројектора, апарата за обликовање косе, па чак и један дрон са камером, чија је укупна вредност процењена на скоро 17.000 евра. 

На граничном прелазу Прешево цариници су се истог дана, сусрели и са необичним покушајем кријумчарења преко 200 тепиха у товару уредно пријављене робе. Наиме, непријављени теписи су откривени када је на ред за контролу на улазу у земљу пристигао камион натоварен текстилном робом из Турске. 

Након истовара и сравњивања робе, утврђено је да постоји тзв. ''вишак робе'', односно, да у пратећој документацији није пријављено 239 тепиха, вредних преко 6.000 евра.