25. 02. 2014.

Подели:

95 килограма резаног дувана и 245 000 цигарета

 

95 килограма резаног дувана и 245 000 цигарета

Цариници су у акцији дубинске контроле ауто-пута Београд Ниш коју су извели 24.02.2014. године открили 95 килограма резаног дувана за које нису плаћене увозне дажбине, па се основано сумња да је нелегално унешен у земљу.

 

Они су на искључењу за Ниш зауставили возило „Mercedes Atego“, шабачких регистарских ознака који је долазио из правца Ниша.

 

Како возило припада курирској служби,  возач је царинициима објаснио да превози разну робу и пакете из Врања у Београд. Међутим, већ приликом контроле једне од картонских кутија откривен је резани дуван за који није постојала никаква документација због чега су цариници наставили контролу да би на крају у товарном делу открили укупно 77 таквих кутија.

Кутије су највећим делом тежиле по 1 килограм, осим две које су биле тежине од по 10, тако да је на крају утврђено да се ради 95 килограма илегално унешеног резаног дувана у Републику Србију.

Истог дана, два сата након поноћи, на граничном прелазу Ватин, цариници су спречили кријумчарење 245 000 разних цигарета из Републике Србију у Румунију.

 

Цигарете су откривене у камиону који је напуштао Републику Србију. Приликом разговора са возачем цариници су сазнали да се упутио до Арада, рекавши да тамо иде да би преузео грађевински емулзију и да нема ништа да пријави за контролу.

 

Међутим, сам изглед приколице побудио је сумњу цариника због чега су прво одлучили да је премере након чега су утврдили да се димензије спољних и унутрашњих ивица разликују за 60 цм. Такође, у овом делу возила постојала је и полица на којој су се налазила моторна уља, а иза које је изгледало да постоји одређени празан простор.

 

Како није било могуће да се полица помери, а ни демонтира, цариници су почели да је буше, те је након што је први слој иверице пробијен откривено да постоји празан простор што је указивало да се иза полице вероватно налази тзв. „ бункер“.Даљим бушењем је пробијен и други слој иверице, а чекићем је разваљена полица. Тада су наишли на врата која су такође била блокирана, а иза њих се налазио „бункер“ у коме су биле сакривене цигарете.

Ту се налазиле најраличитије цигарете попут „Lucky Strike“, „Bond“, „Vogue“, „Pall Mall“, „Camel“, „Davidoff“, „Winston“, „Eve“, мада је највише било цигарета марке  „Marlboro“.

На свим паклицама су се налазиле акцизне маркице Републике Србије, а вредност цигарета је процењена на преко 3 000 000 динара.