21. 09. 2012.

Подели:

Спречено кријумчарење опијата, корњача, оружја и цигарета

 

Спречено кријумчарење опијата, корњача, оружја и цигарета

Цариници су током претходне недеље спречили неколико покушаја кријумчарења разне робе. Откривене су две пошиљке опијата, четири корњаче које се налазе на листи инвазивних врста, ваздушна пушка и пиштољ, као и 14.000 комада цигарета.

Захваљујући обавештајном раду у царинској испостави Пошта заустављене су две пошиљке у којима се налазило по 1000 таблета Алпразолама који се налази на листи опојних дрога и психотропних супстанци. Пошиљке је упутио српски држављанин из Београда у САД.

 

Након отварања сумњивих пошиљака у њима су затечени ЦД – ови са игрицама са чије су унутрашње стране биле залепљене пластичне кесе са по 1000 таблета поменутог опијата. Из обе пошиљке је издвојено по 30 таблета и послато у Национални криминалистико-технички центар на вештачење којим је потврђено да се ради о Алпразоламу, леку из групе Бензодиазепина.

 

Тај лек је у широкој употреби за лечење паничних  и анксиозних поремећаја и према појединим изворима највише је прописивани, али и највише злоупоребљавани бензодиазепин на америчком тржишту.

На граничном прелазу Хоргош 21.09.2012. године, сат времена после поноћи, цариници су у сарадњи са полицијом открили четири корњаче из породице ''Trachemys scripta elegans'' која се налази на листи штетних врста којима се не сме трговати.  Корњаче су пронађене у аутомобилу марке ''Ауди А8'', немачких регистарских ознака, којим је управљао двадесетдвогодишњи држављанин БиХ. Цариници су успели да их нађу детаљном контролом возила и то у кутији испод сувозачевог седишта.

 

Након консултација са биологом из ЗОО Палић, утврђено је да се ради о тзв. инвазивној врсти, а такве врсте ремете равнотежу у екосиситему у коме се нађу, због чега се и налазе на листи животиња којима се не сме трговати. Корњаче су предате ЗОО врту Палић на даље старање, док је против возача покренут прекршајни поступак и поднета кривична пријава.

Неколико сати раније, на истом граничном прелазу, цариници су у сарадњи са граничном полицијом одузели једну ваздушну пушку и пиштољ, као и 15 гасних патрона.

 

Оружје је откривено на излазу из Србије, у комбију марке Мерцедес Спринтер, шведских регистарских ознака, којим је управљао шведски држављанин.

 

Возач и његов сапутник су признали да у пртљагу имају ваздушну пушку марке ''Stoeger'' за коју не поседују никакву документацију, да би детаљном контролом било утврђено да се у једној путној торби налази и ваздушни пиштољ марке ''Gamo pt 80'' и 15 гасних патрона марке ''Crosman''. 

На граничном прелазу Градина, цариници су 17.09.2012. године спречили кријумчарење 14.000 комада цигарета са акцизним маркицама Републике Србије.

 

Контролом комбија, који је ишао пут Бугарске и којим је управљао бугарски држављанин, откривено је 700 пакли непријављених цигарета у пртљажном делу возила. Три кесе у којима су се налазиле цигарете разних робних марки (''LD slim'', ''Bond'', ''Viceroy'' и ''LM'' ) биле су сакривене међу личним стварима у пртљагу.

 

Против возача је покренут прекршајни поступак, док су цигарете, чија је вредност процењена на око 100.000 динара, привремено задржане.