13. 06. 2014.

Подели:

Представница Управе царина Србије поново председава Поткомитетом

 

Представница Управе царина Србије поново председава Поткомитетом

У Бриселу, је 12. и 13. јуна одржана  67. седница Поткомитета за  информационе технологије Светске царинске организације (СЦО).

Овом седницом је председавала представница Управе царина Србије, Гордана Видановић, саветница за царинска питања у Мисији Републике Србије у Бриселу.

 

Поткомитет за информационе технологије надлежан је за иницирање активности и студија у области информатике у царинском пословању. Циљ ових активности јесте повећање ефикасности царинских контрола, ефикасније остваривања олакшица у трговини и идентификовање начина за унапређење постојећих информационих система као и смањења трошкова.

Ова седница је била од посебног значаја јер су се разматрала питања која се односе на постигнути споразум о трговинским олакшицама Светске трговинске организације (СТО). Наиме,  Секретаријат СЦО је дао анализу утицаја постигнутог споразума на царинске ИТ системе и потребне измене ИТ система царина.

Било је такође речи и о шифрама за идентификацију производа, о ажурирању Приручника за јединствени шалтер и о моделу података СЦО.

На крају састанка одржан је избор председавајућег Поткомитета за информационе технологије Светске царинске организације (СЦО) за наредну годину. Гордана Видановић, представница Управе царина Србије, реизабрана је за још један мандат.