21. 02. 2014.

Подели:

Интензивира се сарадња са удружењима привредника

 

Интензивира се сарадња са удружењима привредника

У Управи царина 20.02.2014.године завршен је први циклус састанака са удружењима привредника и привредним коморама које раде у Србији.

Састанци се одржавају на иницијативу Управе царина, а имају за циљ продубљивање сарадње и упознавање привредника са новинама у раду Управе царина, и изменама у раду које неминовно очекују Управу царина на путу ка ЕУ. Са представницима удружења привредника разговарали су највиши руководиоци Управе царина.

До сада су одржани састанци са представницима Aмеричке привредне коморе у Србији, Франуцско-српске привредне коморе, Делегацијом немачке привреде у Србији и Представништвом Руске Федерације за трговинско економска питања. У плану су и састанци са и другим удружењима која окупљају привредна друштва са страним капиталом или која имају билатералне пословне односе са привредним друштвима у иностранству, као и са Привредном комором Србије.

Царина је понудила удружењима интензивирање сарадње на едукацији и информисању привредника, посебно у делу поједностављених поступака, који подразумевају минималну физичку контролу робе и смањење „папирологије“. Иако поједностављене поступке царињења Царина примењује већ две године, о њима се не зна довољно, а они значајно убрзавају проток робе и смањују трошкове пословања.

Разговарало се и о систему NCTS (Нови компјутеризовани транзитни систем) који омогућава потпуно беспапирно пословање, а представља и услов за приступ наше земље ЕУ. Овај систем биће у употреби у националним оквирима од јануара 2015, и Царина покушава да све учеснике у царинском поступку на време информише и обучи о новинама које ће тај систем донети.

Похваљена је досадашња сарадња на плану заштите права интелектуалне својине, а у том контексту поменут је занимљив детаљ из царинске праксе САД. Наиме, у случају да америчка Царина три пута заустави робу за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине одређеног произвођача, а представник те компаније не реагује на позив Царине да уложи правни протест и поднесе трошак уништења фалсификоване робе, роба тог произвођача више се не зауставља.

Управа царина понудила је својим сарадницима било који облик сарадње који може помоћи домаћим, али и страним компанијама које тек долазе на тржиште Србије, да сагледају услове и поступке царињења, те да имају финансијску извесност у погледу трошкова у царинском поступку. Поред саветовања, предавања и размене искустава, било је речи и о изради брошура и другог штампаног или електронског материјала.

Саговорници Царине изразили су захвалност на иницијативи и изразили спремност да се сарадња настави и продуби, те похвалили отвореност у комуникацији. Отворена је могућност и за потписивање Протокола о сарадњи, који би размену информација и искустава издигао на виши ниво.