11. 10. 2011.

Подели:

Напредна обука за представнике Управе царина

 

Напредна обука за представнике Управе царина

У Заводу за интелектуалну својину од 11. – 14. октобра одржава се напредна обука из области заштите права интелектуалне својине.  Учесници ће током прва два дана имати прилике да чују предавања експерата из Управе царина Данске и Србије, док ће трећи и четврти дан обуке бити одржани на одговарајућим царинским испоставама.

 

Међу главним темама обуке биће спровођење права интелектуалне својине на граници, сарадња органа на спровођењу права, анализа ризика, складиштење и уништавање роба, као и релевантне процедуре и изазови. Већ првог дана, самостални царински инспектор из Управе царина, Весна Лазић, одржала је презентацију под називом ''Мере за заштиту интелектуалне својине на граници '' у којој је истакла  значај надоградње знања и даље обуке царинских службеника у погледу нових трендова заштите права, као и трендова у кривотворењу.

 

Управа царина Србије, према њеним речима, види неколико начина за унапређење спровођења права интелектуалне својине и то кроз:• Унапређење сарадње са релевантним органима, организацијама и институцијама које се баве спровођењем права• Унапређење сарадње са другим царинским администрацијама, разменом искустава и најбоље праксе, а постоје и многи облици техничке помоћи који би могли интензивније да се користе;• Умрежавање базе података • Укључивање критеријума за анализу ризика из области заштите права ИС;Од велике је важности, како је нагласила, подизање свести и указивање на опасност која потенцијално прети од употребе и конзумирања кривотворене робе. У том циљу спроводе се активности попут: кампања, изложби, постављања упозорења на билборде, дељење брошура, флајера и сл.

Током другог дана обуке презентације ће одржати још два представника Управе царина: Дарко Нинчић из Одељења за анализу ризика и Марко Драча из Одељења за заштиту права интелектуалне својине.  Иначе, обука ће обиловати бројним заједничким вежбама, помоћу којих ће службеници Управе царина унапредити своја знања у области заштите интелектуалне својине.