07. 11. 2013.

Подели:

Уношење контролних маркица из Македоније у Србију

 

Уношење контролних маркица из Македоније у Србију

У складу са приоритетима Управе царина који у првом реду подразумевају помоћ и подршку привреди Србије, предузете су конкретне мере како би се превазишли проблеми настали у првим данима уношења контролних маркица за брашно из Републике Македоније у Републику Србију.

 

Како је Република Македонија прописала да од 1. октобра 2013. године све количине брашна (домаћег и увозног) морају бити обележене контролним маркицама, оне су преузете у Министарству пољопривреде Македоније и морају се физички пренети у млинове у Србији ради стављања (лепљења) на количине брашна које ће се извести у Републику Македонију. 

 

У првим данима преношења контролних маркица у Србију представници неких млинова имали су проблема, јер нису царинским службеницима пријавили уношење контролних маркица за брашно.

 

Представници ''Житовојводине'' су на састанку у Управи царина обавештени да  нема никаквих царинских препрека за унос контролних маркица из Републике Македоније у Републику Србију, а да је сам поступак једноставан и бесплатан.

 

Неопходно је само да се уношење контролних маркица пријави царинском службенику те да се попуни одговарајућа изјава. Царински прелази преко којих се уносе поменуте маркице су Прешево и Прохор Пчињски.

 

Управник царинарнице Ниш, Саша Миленковић рекао је да ће додатно указати цариницима на наведеним царинским прелазима на чињеницу да су извозници брашна из Србије већ почели да уносе контролне маркице из Македоније.

 

Помоћник директора Управе царина, Веселин Милошевић, је на крају сусрета са представницима ''Житовојводине'' изразио спремност да његови сарадници и он, у наредном периоду, упознају представнике млинске индустрије са предностима  поједностављеног извозног/увозног поступка, јер се тако наведени поступци убрзавају и појефтињују.