22. 12. 2017.

Подели:

У Србији 11 компанија има статус ОПС

 

У Србији 11 компанија има статус ОПС

Данас су у Управи царина званично уручени сертификати двема компанијама којима је ове године додељен статус Овлашћеног привредног субјекта (ОПС). То су привредно друштво „Nelt Co“, коме је статус ОПС за царинска поједностављења, сигурност и безбедност додељен 4. августа и компанија „Transfera“, којој је исти статус додељен 8. новембра 2017. године.

 

Од 1. септембра 2014. године када су створени сви технички и остали услови за пријем захтева за добијање статуса ОПС, који доноси низ предности у царинском пословању до данас, укупно је 11 компанија добило ову врсту повластице.

 

Међу компанијама које су носиоци овог статуса, седам има сертификат који обједињује  царинска поједностављења, сигурност и безбедност, три су добили статус ОПС за сигурност и безбедност, док једна компанија овај статус има само за царинска поједностављења.

 

Увођење статуса ОПС, уз примену поједностављених процедура, до сада је један од наших најзначајнијих доприноса олакшању пословања привредних субјеката.

Институт ОПС се у Европској унији примењује од 2008. године. Када је реч о његовом увођењу у земљама Западног Балкана, може се рећи да је Србија највише напредовала у поређењу са другим земљама овог региона.