17. 04. 2014.

Подели:

Резултати заједничке акције са полицијом

 

Резултати заједничке акције са полицијом

У заједничкој акцији коју су 16.04.2014. године извели царински службеници из Одељења за сузбијање кријумчарења са припадницима Министарства унутрашњих послова - Саобраћајне полиције и Жандармерије, откривена је већа количина разне кријумчарене робе, међу којом је поред наркотика, било и злата, уметнина, парфема, али и меса и пршуте.

Обе службе су биле подељене у тимове који су у унутрашњости земље на аутопуту, али и магистралним правцима заустављали поједина возила и вршили заједничку контролу.

 

Већ око поднева на аутопуту, код наплатне рампе Шид, цариници из Одсека Нови Сад су у сарадњи са службеницима Саобраћајне полиције зауставили возило словеначких регистарских ознака којим је управљао држављанин Србије, а које се кретало из правца граничног прелаза Батровци ка Београду. Како возач није поседовао радну или боравишну визу Словеније, није смео да управља возилом са страним регистарским ознакама, због чега му је возило привремено одузето, а против њега ће бити покренут прекршајни поступак.

 

Пола сата након тога, заустављено је још једно возило, овога пута - француских регистарских ознака којим је управљао држављанин Србије, а које се кретало из истог правца. Ни овај грађанин није поседовало радну или боравишну визу Француске, па самим тим ни он није смео да управља возилом са страним регистарским ознакама. Због тог прекршаја против њега је покренут поступак, а возило је привремено задржано.

 

Ни цариници из Одсека Београд који су заједно са колегама из Саобраћајне полиције покривали магистрални пут Краљево – Рашка код места Богутовац, нису заостајали са резултатима.

 

Заједничка контрола возила, које се из правца Црне Горе кретало ка Краљеву, уродила је плодом када су у аутомобилу VW Passat црногорских регистарских ознака успели да открију 25 пакета материје за коју се основано сумња да је сканк. Укупно је откривено преко 26 килограма те опојне дроге.

 

Службеници Oдељења за сузбијање кријумчарења Одсек Краљево су у сарадњи са службеницима Жандармерије на магистралном путу Рашка – Нови Пазар код места Батњик пронашли чак 210 килограма свежег јунећег меса и 55 килограма говеђе пршуте за које лице није имало документацију о пореклу и исправности робе.

 

Месо је откривено у  возилу које се кретало из правца Новог Пазара ка Рашкој. Сво месо које је пронађено у товарном делу возила предато је ветеринарском инспектору у даљу надлежност, а против возача ће бити покренут прекршајни поступак.

 

Одсек за техничку подршку Управе царина је у сарадњи са припадницима Саобраћајне полиције такође забележио занимљиве резултате. Вршећи контролу путничког возила, српских регистарских ознака, пронашли су техничку робу за коју возач није поседовао  документацију о пореклу или плаћеним царинским дажбинама: мобилни телефон Apple iPhone 5S, 3 уређаја Apple TV, 1 рачунар Apple iPad, 1 лаптоп рачунар Apple Mac Book Pro, 1 рачунар Apple iMac 27“ и 1 рачунарски монитор Apple Thunderbolt display 27“.

 

Возач је признао да је рачунарску опрему купио у иностранству и да је платио 4,800 евра. Као што је познато, држављани Републике Србије имају право да за своје личне потребе или потребе домаћинства у земљу унесу робу у вредности од 100 евра, а роба која прелази тај лимит се царини на граничном прелазу у скраћеном поступку. Овим случајем је још једном потврђено да мобилне екипе које су распоређене у унутрашњости територије и те како имају своју сврху, јер ако неко и успе да пређе  гранични прелаз без детаљне контроле и плаћања дажбина, не значи да га контрола неће сачекати на неком од путева у унутрашњости земље.

 

На аутопуту Суботица – Нови Сад, код петље Сириг – Змајево, заједничку контролу су вршили царински службеници из Одсека Суботица и припадници Саобраћајне полиције. Они су на тој деоници пута у једном возилу, српских регистарских ознака, открили 114 разних мушких и женских парфема и једну уметничку слику.

 

Контролисане особе нису имале документацију о пореклу или плаћеним царинским дажбинама за ту робу, због чега ће против њих бити покренут прекршајни поступак, док је роба задржана до окончања поступка.

На истом месту, службеници из Одсека Суботица су у сарадњи са службеницима Саобраћајне полиције открили преко 18 килограма сребрног и 1,5 килограма златног накита. Сребрни накит је пронађен у путној торби у пртљажнику возила, док је златни накит пронађен у личном пртљагу једног од путника.

Након тог прекршаја, уследило је откривање још једног: вршећи контролу комбија,  српских регистарских ознака, у пртљажнику је пронађено 270 различитих мушких и женских парфема, 15 пунилица за кобасице и 49 плинских горионика. Наравно,  ни ову робу није пратила било каква валидна документација о пореклу или плаћеним царинским дажбинама, због чега је све задржано до окончања прекршајног поступка.

На магистралном путу Нови Пазар – Рибариће – Брњачки Мост, царински службеници из Одсека Вршац су у сарадњи са службеницима Жандармерије у једном возилу затекли 566 комада разне текстилне робе без одговарајуће документације. Као и у претходно наведеним случајевима, роба је привремено задржана, а против прекршилаца ће бити покренут прекршајни поступак.

Заједничка акција полиције и царине доказала је да координиран рад доноси боље резултате, јер је за релативно кратко време осујећено чак 9 царинских прекршаја укупне вредности преко 15 хиљада евра, док за откривене наркотике следе и кривични поступци.