08. 12. 2010.

Подели:

Почетак твининг пројекта ЕУ између Управе царина Србије и Француске

 

Почетак твининг пројекта ЕУ између Управе царина Србије и Француске

Данас је свечано обележен почетак твининг пројекта измедју Управе царина Србије и Управе царина Француске, а који је подржан од стране делегације Европске уније.

Овим пројектом, који је финансирала ЕУ износом од 1,4 милиона евра, рад Сектора за контролу примене царинских прописа Управе царина Србије у области анализе ризика, управљања ризиком и накнадних контрола биће усклађен са европским стандардима.

 

У реализацији пројекта који ће трајати 18 месеци, партнер Управи царина Србије биће Управа царина Француске. Идеја је да Управа царина Француске пренесе своја искуства и помогне Управи царина Србије у развоју административних капацитета и ускладјивању са стандардима ЕУ, а пре свега у области анализе ризика, управљања ризиком и накнадних контрола.

 

Циљ пројекта је побољшање ефикасности царинских контрола, како на границама, тако и унутар царинског подручја, као и успостављање ефективнијег система накнадних контрола и бољу наплату прихода. Очекује се да ће пројекат позитивно деловати на смањење злоупотреба, као и да ће довести до повећања наплаћених дажбина.

 

Овом приликом присутнима су се обратили г. Миодраг Дјидић, државни секретар из Министарства Финансија, г. Франçоис-Xавиер Дениау, амбасадор Француске, г. Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, г. Францис Боннет, заменик генералног директора Управе царина Француске и г. Слободан Николић, помоћник директора Управе царина Србије.

 

Упркос укидању граница у ЕУ, улога царине и даље је веома значајна. Царинске администрације држава чланица ЕУ годишње преконтролишу скоро 20% светског увоза, што  износи више од две милијарде тона робе. Царински службеници су на првој линији борбе против кривотворења робе, али и контроле наплате ПДВ-а и акциза.

Овај твининг пројекат је само један део свеобухватног програма предприступне помоћи (ИПА)  Европске уније Управи царина Србије, укупне вредности од 8.9 милиона евра.