23. 04. 2012.

Подели:

Свечано отварање царинарнице Ужице

 

Свечано отварање царинарнице Ужице

Нови комплекс царинарнице Ужице у који је Влада Србије уложила 315 милиона динара, свечано је отворен 23.априла 2012. године.

 

Свечаности отварања присуствовали су премијер Владе Републике Србије Мирко Цветковић, државни секретари Миодраг Ђидић и Душан Никезић, директор Управе   царина Предраг Петронијевић са највишим руководством и градоначелник Ужица Јован Марковић.

 

Премијер Владе Републике Србије Мирко Цветковић је приликом свечаног отварања, рекао да ће извозно оријентисана привреда ужичког краја захваљујући новом царинском комплексу добити једноставнији и бржи царински поступак, а тиме и уштеду у времену и новцу. Цветковић је истакао да ће нова Царинарница са царинском испоставом и терминалом за теретна возила бити велика предност за привреднике Ужица и околних општина и искорак ка пуној инспекцијској контроли на граничним прелазима и унутрашњим робним испоставама.

 

Градоначелник Ужица Јован Марковић оценио је да је отварање нове Царинарнице кључни потез подршке Владе Србије развоју привреде у Ужицу и југозападној Србији. „Такве институције људима овог краја дају шансу да развијају своје привредне капацитете. Заједничким снагама можемо да реализујемо идеје које су наша потреба већ 30 година", рекао је Марковић.

 

 

Званицама је представљен рад најсавременијег мобилног скенера за преглед робе  којим Ужичка Царинарница располаже.

 

Комплекс Царинарнице на површини од око 7.224 м2 има два новоизграђена објекта, Царинарницу са царинском испоставом (управна административна зграда укупне површине око 1.000 м2), терминал за теретна возила са пратећим објектима (магацином за робу у царинском поступку, платформом за преглед камиона, камионском вагом носивости 60 тона, са кабином и надстершницом) као и пратећом инфраструктуром унутар и ван граница царинског комплекса.

 

Колико је путнички и економски саобраћај у ужичком крају од великог значаја говори податак да је у 2011. години царинарница у Ужицу издала преко 200.000 царинских докумената, док је преко шест граничних прелаза ове царинарнице прешло укупно  6,5 милиона путника.