18. 11. 2011.

Подели:

Спречен износ преко 70 уметничких дела на Вршкој Чуки

 

Спречен износ преко 70 уметничких дела на Вршкој Чуки

Цариници су на граничном прелазу Вршка Чука спречили покушај изношења  68 слика и 4 скулптуре из земље. Реч је о делима пет реномираних савремених америчких уметника: Дејвида Сатера, Дејвида Гослина, Маријан Бингам, Џудит Џуди и Росане Азар.

 

Дела су откривена у аутомобилу марке Тојота Корола, француских регистарских ознака, у коме су се налазила два америчка држављанина: галериста и један од аутора откривених дела.

 

 

Они поменута дела нису пријавили царинским органима, а покушали су да их изнесу у Бугарску.

Против поменутих особа покренут је прекршајни поступак, а уметничка дела, чија ће вредност бити утврђена након стручне експертизе, привремено су задржана.

 

Напомињемо да се ради о другом случају у року од 10 дана да царински службеници на овом прелазу откривају колекције слика које се у транзиту кроз Србију не пријављују царинским органима.

 

Подсећамо да су цариници на граничном прелазу Вршка Чука 09.11.2011. године спречили покушај кријумчарења 68 уметничких слика савременог холандског аутора.

 

 

Тада је холандски држављанин Ј.П из Мастрихта покушао у Бугарску да изнесе 68 слика које нису пријављене царинским органима.

Америчким држављанима који су учиниоци царинског прекршаја изречена је новчана казна као и заштитна мера одузимања уметничких слика