10. 12. 2017.

Подели:

Открио злато од милион евра и још три милиона у кешу

 

Открио злато од милион евра и још три милиона у кешу

 

Хероин испод душека, злато у вредности од милион евра, термос пун пара, али и три милиона евра сакривена у аутомобилу заплењени су кријумчарима последњих година на границама Србије. Али за сва набројана открића заслужан је један човек.

Бранислав Чалић са прелаза Градина чак 21 годину ради као цариник у Управи царина. За све то време осујетио је многе кријумчаре и стао на пут многима који су из Србије или у њу покушали да изнесу или унесу недозвољену робу. У својој каријери Чалић је открио око 500 килограма дроге, 100 килограма злата, а и једна од највећих европских заплена новца његова је заслуга. Реч је о 3.150.000 евра које је открио у јесен 2004. и које су се директно слиле у буџет Србије.

Како Чалић каже за "Блиц", парола "рад и само рад" је кључ успеха. Он објашњава да је царински посао тежак и често прљав, јер правом царинику није тешко да провери сумње и тако што ће да легне испод аутомобила, па и да га расклопи на делове ако треба...

И док се његове колеге данас ослањају на модерне уређаје при проналаску шверцоване робе, овај искусни цариник ослања се на - искуство.

- Нјему не треба никаква опрема, ништа од уређаја, само традиционалне методе: прошета око возила, куцне по каросерији и само га чујеш: Вади одавде! - уз смех, али с поносом причају његове колеге.

 

Ипак, како каже Чалић, ништа то није случајно.

- Тачно је да куцкам по возилу јер тако препознајем звук шупљина и знам да ли су празне или, што бисмо ми рекли, "нафиловане". Шетам око возила јер посматрам странице, гредице, прагове, подове и кровове - анализирам да ли ми нешто визуелно или звуком привлачи пажњу. Нема ту чаробног штапића ни велике тајне. Морате да будете радознали и вредни. То није посао за онога ко неће да испрља руке. Подразумева се и да сте спремни да преузмете ризик да се замерите озбиљним криминалцима, па и да се изложите заразама које вребају у директном контакту с огромним бројем путника и њиховим стварима - открива методе Чалић за "Блиц".

Овај цариник 2004. оборио је рекорд у висини заплене шверцованих девиза. Управо те године открио је више од три милиона евра сакривених у БМW-у немачких таблица. Ово откриће било је те године највећи европски и други светски резултат у запленама новца.

Према речима нашег саговорника, у покушају да пренесу новац ухваћена су два бугарска држављанина, који су пристали да за надокнаду од 10.000 евра ауто пун "прљавог" новца превезу до Бугарске. Нису имали среће јер их је у томе осујетио баш Чалић.

- Нису били нервозни, напротив били су потпуно хладни и резервисани и ништа нисам наслутио из њиховог понашања. Међутим, добар сам познавалац свих типова возила и чим се отворе врата, фокусирам се на одступања. Одмах видим да ли је ауто виши или нижи него што би требало да буде, да ли је која страница дебља, а плафон више спуштен - открива нам наш саговорник, и додаје да му у послу помаже чињеница да говори језике који се на прелазу Градина траже - турски и бугарски не представљају за њега препреку. Савладао их је без курсева и наставе, само на слух и добру вољу...

- Ако сте шверцер, не д'о вам бог да наиђете на Чалића. Он је њихова ноћна мора - закључују колеге.