30. 03. 2010.

Подели:

Без задржавања на граници

 

Без задржавања на граници

У сусрет предстојећим празницима Управа царина подсећа путнике, који ће и ове године путовати у иностранство, или допутовати у Србију, на важећу царинску процедуру у путничком промету, како би задржавања на граничним прелазима била што краћа, а промет путника и робе  брз и безбедан.

Путници треба да на граничним прелазима користе „зелени контролни пролаз“ тамо где он постоји, уколико не поседују робу која подлеже плаћању увозних дажбина. Према важећим прописима, у путничком промету се може у тзв. скраћеном поступку, увести и оцаринити роба вредности до три хиљаде евра приликом сваког путовања. Стопа царине је у овом случају јединствена и износи 10 одсто вредности робе, што уз пдв од 18 одсто и друге таксе чини око 32 одсто вредности робе.

У нашу земљу, поред личног пртљага и лекова за личну употребу, слободно се може унети до 200 цигарета, један парфем или литар алкохолног пића. Посебне дозволе потребне су за живе животиње, сировине животињског порекла, кућне љубимце, као и за биљке и аматерске радио-станице. Забрана без изузетка односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и пиратску робу – плагијате. Саветујемо да не носите комерцијалну робу, нити робу у име неке друге особе. Унос девиза у Србију је слободан, док се из земље може износити до 10 хиљада евра.

Обавеза сваког цариника да буде професионалан, коректан и љубазан приликом обављања својих дужности. Молимо вас да искористите своје право и да све што одступа од наведеног пријавите на телефон Отворене царинске линије 064/732, или на телефон Одељења Унутрашње контроле 011/ 311-73-10.

Ефикасном организацијом и применом најмодернијих царинских процедура, Управа царина обезбедиће да сви они који долазе у Србију да прославе ускршње празнике, као и они који путују у иностранство, или су у транзиту кроз нашу земљу, брзо, безбедно и лако прођу царинску контролу.

Желимо Вам срећнe ускршње празнике!