21. 05. 2012.

Подели:

Спречен шверц минерала и животиња на Хоргошу

 

Спречен шверц минерала и животиња на Хоргошу

Цариници су током викенда у сарадњи са граничном полицијом на прелазу Хоргош спречили покушај кријумчарења преко 76 килограма минерала и неколико животиња (корњача, змија и фазани).

Минерали су откривени у комбију марке ''VW'' са приколицом, пољских регистарских ознака, на излазу из Републике Србије. Возач, пољски држављанин, путовао је са двоје сапутника из Грчке ка Пољској. 

 

Иако су сви изјавили да немају ништа да пријаве за царињење, детаљном контролом возила утврђено је да се у пртљажном делу комбија, у картонским кутијама, налази чак 76,14 кг  руде и минерала калцијума, гвожђа, силицијума и цинка.

 

Даљом контролом у задњем делу возила међу личним пртљагом, у платненој врећи пронађена је змија из породице COLUBER NAJADUM, као и корњача из породице TESTUDO GRAECA, која се налази на CITES листи заштићених врста.

 

 

У недељу ујутру, на истом прелазу је током редовне контроле на улазу у Србију спречено кријумчарење три јединке украсног фазана.

Птице су откривене у комби возилу марке ''Mercedes'', бугарских регистарских ознака, у коме је поред возача, још седам особа путовало из Белгије у Бугарску. Возач, 26 – годишњи бугарски држављанин, тврдио је као и сви остали путници да нема ништа да пријави за царињење.

 

Детаљном контролом возила и пртљага утврђено је да се у задњем делу пртљажника крије кавез за птице у коме су пронађена три украсна фазана за које је утврђно је да се не налазе на  CITES листи заштићених врста.

Цариници су у оба случаја покренули прекршајне поступке, минерали су привремено задржани, док су животиње смештене у зоолошки врт на Палићу.