31. 12. 2017.

Подели:

Краве и псе пуне кокаином

 

Краве и псе пуне кокаином

 

Вредни антиквитети, историјско и културно благо, дијаманти и злато, али и оружје, кокаин...

Ово су изазови са којимa ће се у наредном периоду даноноћно суочавати службеници Управе царине, посебно Одељења за сузбијање кријумчарења. Начелник овог одељења Иван Рибаћ у разговору за "Новости" каже да је поносан на рад свих својих колега из Управе царина јер су ове године открили и запленили скоро тону дувана, али и друге робе.

Наши цариници спречили су и кријумчарење 81.000 боксова цигарета, 22 тоне нафте, 430 килограма наркотика, више од 10 килограма злата, али и 839 илегалних миграната.

 

- Кријумчарење цигарета је у порасту - каже Рибаћ. - На овој роби може да се оствари значајан профит на разлици у цени, уколико товар доспе до заподноевропског тржишта, где је цена цигарета неупоредиво већа него код нас. У последње две године запленили смо и 6,5 тона дувана, али та роба није више код кријумчара тако популарна, као ранијих година. Ипак, нарко-босови и даље покушавају да прокријумчаре велике количине наркотика, па готово сваке године запленимо око пола тоне. Дрога је и даље науноснији бизнис.

Ове године наши цариници открили су и запленили 4,5 милиона евра које су страни, али и наши грађани покушали да прокријумчаре. Највећа појединачна заплена је била на Прешеву – три и по милиона норвешких круна, што је око 390.000 евра. Према речима Рибаћа, приметно је да из године у годину расте износ заплењених новчаница за које се сумња да су потекле од нарко-бизниса.

Зато наши цариници са партнерским службама стално размењују информације јер се само тако преступницима и криминалцима може стати на пут.

 

- Можда ће се они трудити да увек буду корак испред нас, али ми ћемо им "дисати за врат" - каже Рибаћ. - Криминал не познаје границе, зато је неопходна сарадња са колегама из региона, али и заједнички рад свих служби у нашој земљи. Податке размењујемо 24 сата.

Недавно је припадницима овог одељења стигла оперативна информација да су кријумчари наркотика открили нови начин преноса дроге, најчешће кокаина. За људске "муле" су готово сви чули, али је пре извесног периода откривен случај у Шпанији, која је увезла 50 крава из Бразила. Продавац и купац, према пратећој документацији, били су локални сточари. Желудац ових животиња био је пун кокаина. Модус је био такав да се краве успавају, а да им се онда убаци наркотик. Бродовима су транспортоване до луке у Шпанији.

Бразил је познат по извозу стоке и меса, па то у први мах није изазвало већу пажњу. Ипак, ускоро је откривена цела превара. Поред крава, за кријумчарење најуносније дроге на свету користе се и врхунски пси. И њих криминалци прво успавају, а онда им убацују дрогу. У овакву врсту "мула" нарко-босови транспортују од пола до килограм кокаина. У пратећој документацији обично се наводи да је реч о псима који иду на међународне изложбе. Тако се кријумчарима чини да ће лако да пређу границу.

 

- Сналазе се на различите начине - преноси нам Рибаћ искуства страних колега. - Наше је, међутим, да их ухватимо. Зато наш дан траје, могу слободно да кажем, 25 сати. Недавно је, рецимо, уочено да су подметачи за тањире нешто веће тежине него обично. Утврђено је касније да су потапани у течни кокаин. То се ради и са теписима, таписеријама... Понекад се такви пакети шаљу са фиктивне адресе из неке јужноамеричке земље на неку од фиктивних адреса у Европи. Као својеврсне "муле" користе се и воће и поврће. Недавно је у неколико шпанских маркета пријављен велики број рекламација насамарених купаца. Жалили су се да су банане покварене и пуне "неког праха". Ускоро је откривено да је из коре банана вађено вође, па су пуњене кокаином, а потом лепљене да изгледају као праве.

- Наши службеници са Управом криминалистичке полиције и њеном Службом за сузбијање организованог криминала, као и Безбедносно-информативном агенцијом, помно прате све најсавременије "тенденције" када је реч о кријумчарењу наркотика - истиче Рибаћ и кроз шалу додаје: "Њихова машта је неограничена, али се ми не дамо. Покушавају да искористе и гужве на границама и ситне сате, када мисле да смо успорени и успавани. Увек погреше. Нарко-босови смишљају увек нове шеме, па тако формирају чак и нарко-конвоје. Спреме три аутомобила. У два по килограм, а у трећем и до 70 килограма наркотика.И док се полиција и цариници баве са прва два, чији возачи глуме нервозу и привлаче пажњу како би били ухваћени, онај у ком има највише дроге покушава да прође. Али, наши цариници знају и за ту цаку."

И малинои откривају дрогу

Цариници и њихове колеге из Одељења за сузбијање кријумчарења имају најсавременије скенере у Србији и другу опрему, квалификоване оперативце, а ускоро ће им се придружити и врхунски обучени пси, расе белгијски овчар - малинои.- То су пси обучени за откривање цигарета, експлозива и наркотика - наводи Рибаћ. - Неке од животиња биће обучене за детекцију две врсте робе, рецимо, експлозива и цигарета...

Голубови у рукавима

Несвакидашњи, готово бизаран случај,открили су наши цариници на Аеродорму "Никола Тесла". Пажњу им је привукао један путник са дугачком јакном дебелих рукава. Прегледали су му ручни пртљаг при изласку из земље, а на питање да ли има нешто да пријави, одговорио је да нема. - У једном тренутку из његовог правца почели су да се чују чудни звуци - прича нам Иван Рибаћ. - Као неко пијукање. Затражено је да скине јакну. У његовим рукавима на постави су биле зашивене кратке чарапе. У свакој од њих био је голуб. Само су им главе вириле. Укупно шест птица. Одбио је да одговори шта ће му. Голубови су му одузети. Није нам било јасно како је мислио са њима у авион.