21. 01. 2010.

Подели:

Спречен покушај кријумчарења "сканка" на Батровцима

 

Спречен покушај кријумчарења "сканка" на Батровцима

Заједничком акцијом царине и полиције на граничном прелазу Батровци спречен је покушај кријумчарења 13 килограма опојне дроге „сканк“.

Сува биљна маса распоређена у 17 пакета била је сакривена у специјално направљеном „бункеру“ резервоара аутомобила словеначких регистарских ознака. Цариници су дрогу пронашли након што је из резервоара источено гориво, јер је тек тада било могуће открити да постоји још једна специјално направљена преграда, где је потом пронађен опијат.

 

Словеначки држављанин који је ухваћен у покушају кријумчарена дроге предат је у даљу надлежност полицији и истражним органима.

Сканк је опојна дрога која садржи концентровану марихуану, односно њен цвeт с високим процентом психоактивне супстанце, чија је вредност на наркотржишту Србије и западне Европе и до неколико хиљада евра за килограм. Сканк је, једноставно речено, чиста и јача марихуана, која се узгаја у стакленицима или у кућним условима. Њено узгајање је врло захтевно и скупо, са системима за загревање, вентилацију, јаким сијалицама и још много тога за оптималне услове. Њени произвођачи, уместо досадашње једне, могу да имају и пет берби годишње. Зато је на наркотржишту њена производња веома исплатива.

 

Коришћењем напредних и светски признатих метода контроле и сталном сарадњом са безбедносним  структурама, Управа царина учествује у заштити друштва од претњи тероризма и транснационалног криминала.