23. 12. 2013.

Подели:

Нове Уредбе за промет робе са АП КиМ

 

Нове Уредбе за промет робе са АП КиМ

Промет добара са територије Републике Србије на територију АП КиМ и обратно, од 16. децембра донекле је измењен. Наиме, од тада су у примени три нове Уредбе које се односе на извршавање Закона о ПДВ, Закона о акцизама, а трећа је  Уредба о посебним условима за вршење промета са АП КиМ.

Надлежност спровођења поступка од 16. децембра у вези допреме робе са територије АП КиМ на територију Републике Србије и отпреме робе са територије Републике Србије на територију АП КиМ у надлежности је Управа царина, а не као до сада Посебног одељења Пореске управе.

На свим контролним пунктовима процедура се спроводи на исти начин.

Према информацијама којима располаже Управа царина, за робу која иде на север Косова на територију АП КиМ примењује се редован поступак, односно наплата царинских дажбина, пореза и акциза, с тим да средства од уплате иду на рачун заједнице српских општина на Косову.

Царина се наплаћује само уколико нису испуњени услови из ЦЕФТА споразума, док се порез и акцизе наплаћују према важећим прописима територије АП КиМ.

Без обзира са ког дела АП КиМ роба долази у Србију, примењује се Споразум ЦЕФТА 2006. Уколико робу прати доказ да је пореклом са територије АП КиМ, у складу са овим Споразумом не наплаћују се царинске дажбине.  За сву страну робу, која не испуњава услове из Споразума ЦЕФТА 2006 наплаћују се царинске дажбине прописане Законом о царинској тарифи.

Исто важи и за домаћу робу која са територије Републике Србије ван територије АП КиМ долази на територију АПКиМ. Над робом која иде у северни део покрајине, поступак се спроводи одмах на административном пункту, а за робу која иде у јужни део спроводи се редован царински поступак, односно врши се упућење на терминал у јужни део Косовске Митровице. Новина је само да се за предузећа из северног дела поступак спроводи и окончава на самој административној линији.

Дефинисана је јединствена процедура у вези промета пошиљки које подлежу контроли инспекцијских органа - граничне фитосанитарне инспекције, фитосанитарне инспекције за безбедност хране, односно ветеринарске инспекције.

Пошиљке које се допремају са територије АП КиМ на територију Републике Србије ван АПКиМ и обратно, морају се пријавити надлежном инспекцијском органу.a) Пошиљке које са територије Републике Србије ван АП КиМ иду на територију АП КиМ, а подлежу инспекцијским контролама, морају се упутити само на заједничке тачке прелаза Мердаре и Јариње.b) Пошиљке које са територије АП КиМ иду на територију Републике Србије ван АП КиМ, морају се упутити само на заједничке тачке прелаза Мердаре и Јариње и у зависности од врсте робе подлежу одговарајућој инспекцијској контроли. Након спроведене контроле инспектор издаје Записник о извршеној контроли.