20. 11. 2013.

Подели:

Дела познатих српских сликара заплењена на Хоргошу

 

Дела познатих српских сликара заплењена на Хоргошу

Цариници су 19.11.2013. године на граничном прелазу Хоргош спречили кријумчарење 6 уља на платну чији је аутор Милош Шобајић и 6 сетова штампаних графика са оригиналним потписом Владимира Величковића.

 

Дела су откривена на улазу у земљу, у аутомобилу ''Citroen Xantia'', београдских регистарских ознака, којим је из Париза у Београд путовао брачни пар.

 

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве царинској контроли одговорили су да имају само лични пртљаг и ствари које су купили за децу. Детаљном контролом возила у пртљажнику испод кеса са купљеном гардеробом за децу и личних ствари пронађена је слика која је била окренута на наличје, а  за коју је возач тврдио да је постер.

 

Даљим прегледом установљено да се на дну пртљажника налази још четири сликe које су биле сложене једна преко друге, а на питање цариника колико вреде путник је одговорио је да свака вреди око 100 евра.

 

Једна слика је била умотана у ролну обмотану фолијом, а путник је и за њу тврдио да се ради о постеру. Цариник је наставио контролу и у торбама пронашао фасцикле са  фактурама за наведене слике. Фактуре је издала уметничка галерија из Париза и у њима се наводи да је укупна вредност откривених слика 25.300 евра.

 

Такође је пронађено и 6 сетова по три комада (укупно 18 комада) штампаних графика на блок папиру са оригиналним потписом Владимира Величковића. Вредност за штампане графике није утврђена.

 

Овај 51-годишњи Београђанин је изјавио да су све слике настале у Паризу и да први пут улазе у Републику Србију.

 

Како вредност откривених слика прелази једну трећину вредности возила и оно је привремено задржано до окончања прекршајног поступка.