26. 10. 2012.

Подели:

Eфикасније сузбијање кријумчарења на рекама

 

Eфикасније сузбијање кријумчарења на рекама

Кријумчарење робе која може представљати безбедносни ризик или пак угрожавати економију Србије, све чешће се одвија на великим рекама, због чега се указала потреба да се посебна пажња посвети ојачавању капацитета Речне екипе Управе царина.

 

Захваљујући пројекту МИЛДТ 2012 који је развила француска царина уз финансијску подршку Међуресорне мисије за борбу против дроге и наркоманије,  припадници Речне екипе Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина добили су софистицирану опрему и прилику да прођу низ обука у Француској и Србији. На тај начин знатно је ојачана њихова спремност за борбу против кријумчарења наркотика, констатовано је на конференцији за новинаре одржаној поводом завршетка пројекта. 

 

Том приликом је посебно истакнут изузетан партнерски и пријатељски однос који је, вишегодишњом сарадњом и учешћем у различитим заједничким пројектима, изграђен између српске и француске царинске службе, као и то да је српским цариницима част и привилегија што имају партнерске односе са једном тако јаком царинском администрацијом од које може много да се научи.

 

 

На конференцији поводом завршетка пројекта, говорили су Њ. Е. Франсоа Гзавије Денио (François-Xavier Deniau) амбасадор Републике Француске, Предраг Петронијевић, директор Управе царина Републике Србије, Ненад Манић, помоћник директора Управе Царина, док су француску царинску администрацију представљали Кристоф Сиера (Christophe Sierra), представник МИЛДТ-а и Жан Франсоа Дитеј (Jean-François Dutheil), регионални директор – начелник дирекције за међународну сарадњу.