11. 12. 2017.

Подели:

Први корак ка савременој царинској лаборатоији Србије

 

Први корак ка савременој царинској лаборатоији Србије

У Управи царина je 11. децембра свечано обележен успешан завршетак пројекта који представља први корак ка модернизацији Царинске лабораторије Србије. Пројекат под покровитељством ЕУ, вредан 250.000 евра, омогућио је размену искустава са експертима из Сектор за царине и акцизе, Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније и тако допринео развоју капацитета Царинске лабораторије Србије.

 

Захваљујући интензивној размени искустава са стручњацима из Шпаније, као и њиховим драгоценим препорукама, начињен је први корак на путу ка савременој Царинској лабораторији Србије, која ће моћи да се ухвати у коштац са све сложенијом контролном улогом у међународној трговини.

''Покушаји превара у области међународне трговине, богаћење појединаца на рачун државе и угрожавање здравља грађана је нешто што свакако нећемо допустити. Да би могли да вршимо сложене анализе и контролишемо узорке робе тако да државни интерес буде приоритетан, потребно нам је да наша лабораторија може да одговори таквим захтевима, односно да располаже бољим техничким и технолошким ресурсима, за шта нам је пре свега потребна нова зграда'', нагласила је помоћница директора у Сектору за тарифске послове Управе царина Србије, Сара Срдић изражавајући наду да ће препоруке које су проистекле из управо окончаног твининг пројекта са колегама из Шпаније у великој мери допринети остварењу постављеног циља.

 

Вођа пројекта испред Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније, господин Хуан Антонио Фернандез Мартин истакао је да је „овај твиниг пројекат био добра прилика да са нашим колегама из Србије поделимо искуства у организацији и начину рада која су се у шпанским лабораторијама показала изузетно ефикасним. Нова сазнања ће колегама из Царинске лабораторије Србије бити неопходна за будући успех при извођењу сложених задатака који им предстоје у процесу модернизације.''

На пољу међународне трговине улога царинских лабораторија развијала се током времена, да би данас оне имале главну улогу у откривањима превара заснованим на лажном представљању састава или порекла робе. Анализама које се врше у таквим лабораторијама откривају се потенцијалне злоупотребе приликом увоза, штити се државни буџет и безбедност грађана као крајњих корисника.

 

Економска оправданост постојања националне царинске лабораторије и дугорочне уштеде за државни буџет су такође веома важне. Већина потребних, а скупих анализа се уместо у царинској лабораторији тренутно обавља у екстерним лабораторијама. Притом се због специфичности царинских лабораторија по питању захтеваних аналитичких техника и метода многа испитивања и не могу спровести у постојећим лабораторијама и институцијама у земљи. 

Све ово указује на потребу модернизације наше Царинске лабораторије, која би значајно допринела не само бољој и ефикаснијој наплати царинских и других дажбина већ и заштити здравља потрошача и животне средине.Таква модерна, добро опремљена, национална Царинска лабораторија ће моћи да одговори свим захтевима који се пред њу постављају у складу са ЕУ стандардима.

 

Догађају уприличеном поводом завршетка пројекта под називом ''Стварање услова за јачање капацитета Царинске лабораторије Србије” присуствовали су представници Управе царина Србије, Министарства финансија Републике Србије, Пореске службе Шпаније, амбасаде Краљевине Шпаније, Делегације Европске уније у Србији, као и представници бројних државних органа и референтних установа којима су информације о будућим корацима развоја царинске лабораторије значајне за даљи рад.