24. 11. 2009.

Подели:

Спречен покушај кријумчарења старог руског новца и ордења на Хоргошу

 

Спречен покушај кријумчарења старог руског новца и ордења на Хоргошу

Цариници су у сарадњи са пограничном полицијом на граничном прелазу Хоргош, 24.11.2009. године, контролом возила на излазу из Републике Србије, у траци предвиђеној за путнике који немају шта да пријаве за царињење, открили стари руски ковани новац, ордење и дугмад униформи.

 

Путник А.Г, бугарски држављанин који је управљао комби возилом марке „Форд транзит“, цариницима је објаснио да осим личног пртљага и дозвољене суме новца за изношење из Републике Србије нема шта да пријави за царињење. Након детаљне контроле, у торби у којој су се налазиле личне ствари путника и џеповима А.Г. пронађен је 601 стари руски ковани новчић, 13 орденова (орден са ликом Франца Јозефа у златној и сребрној боји, орден за 30 година земље социјализма, орден Софијског сабора из 1939. године, орден са сребрним венцем, орден Народне армије итд.) и дугмад униформи.

 

С обзиром на специфичност прекршаја и сумњу да се потенцијално ради о предметима који имају историјски значај, вредност прекршаја ће бити утврђена након експертизе.