02. 04. 2014.

Подели:

Успешно завршен експланаторни скрининг

 

Успешно завршен експланаторни скрининг

У оквиру преговарачког процеса Републике Србије за чланство у Европској унији у Бриселу су 26. и 27. марта 2014. године одржани састанци експланаторног скрининга за Преговарачко поглавље 29-Царинска унија.

Делегацију Србије  чинили  су представници Управе царина предвођени замеником директора Душком Маринковићем, Министарства финансија – Сектора за царински систем и политику и Сектора за међународну сарадњу, Министарства културе и информисања, Канцеларије за европске интеграције и Мисије Републике Србије при ЕУ.

 

Делегација Србије је бројала 20 чланова и предводила је председница Преговарачке групе 29, Весна Хрељац – Ивановић, помоћница министра финансија задужена за питања царинског система и политике. Делагацију Европске комисије чинили су представници Дирекције за проширење (DG Enlargment), Дирекције за царину и порезе (DG TAXUD) и Европске канцеларије за борбу против превара (OLAF).

 

Директан пренос састанка, преко видео линка, из Београда је пратило више од 20 представника државних институција и цивилног друштва.

Представници Европске комисије су током два дана представили 68 кључних прописа ЕУ у области царине. Листу ових најважнијих прописа којима је уређена Царинска унија ЕУ и презентације којима  су прописи били представљени,  Европска комисија је доставила српској страни пре одржавања експланаторног скрининга.

На основу достављеног материјала представници царинске службе И Министарства финансија су припремили 59 питања и у писаној форми их доставили Европској комисији. Током састанака делегација Србије је поставила још десетак питања и припремила још 4 додатна питања на која очекује одговор Европске комисије. Дакле, српска страна је Европској комисији у оквиру експланаторног скрининга укупно упутила 73 питања.

Имајући у виду да су презентације и одговори представника Европске комисије добијени на експланаторном скринингу били врло јасни, детаљни и информативни, као и да су питања која је српска страна поставила била суштинска, интересантна и конкретна (према оцени Европске комисије), затим заинтересованост, пажњу и посвећеност обе стране, општи закључак је да је састанак експланаторног скрининга за Преговарачко поглавље 29 изузетно добро припремљен.

На крају састанка констатовано је да је Република Србија у великој мери усклађена са законодавством ЕУ у области царине, док је билатерални скрининг за ово преговарачко поглавље заказан за 3. и 4. јун 2014. године.