14. 11. 2011.

Подели:

Значајна подршка извозу

 

Значајна подршка извозу

Директор Управе царина Републике Србије Предраг Петронијевић и генерални директор Поште Србије Горан Ћирић, свечано су потписали Меморандум о разумевању и унапређењу пословне сарадње, чиме је испуњен и последњи предуслов за реализацију нове извозне услуге Пост еxпорт.

 

Услуга је пре свега намењена малим и средњим предузећима, којима је омогућено да посредством поштанске инфраструктуре извезу свој производ као пакетску пошиљку тежине до 30 килограма и у вредности до 1.000 евра, по макисмално поједностављеној процедури. Уместо досадашњих седам, корисници Пост еxпорт услуге ће попуњавати само један електронски документ у било којој пошти у Србији, или, уколико им то више одговара, преко Интернета. Технолошки систем за подршку обезбеђује безбедну комуникацију и дигитални потпис у складу са Законом о електронском документу.

Поједностављена процедура резултат је још ефикасније сарадње између Поште Србије, Управе царина, Агенције за привредне регистре и Пореске управе. Тим поводом, директор Управе царина Предраг Петронијевић је нагласио да увођењем поједностављених поступака ова државна институција жели да допринесе развоју наше привреде и да прилагоди свој рад потребама пословне заједнице. “Поступак извоза поштанских пошиљака вредности до 1.000 евра требало би да представља значајан стимуланс за мала и средња предузећа која би захваљујући овим новинама требало вишеструко да увећају извоз, уштеде време, смање трошкове пословања и тиме постану конкурентија на тржишту,’’оценио је Петронијевић.

 

Према речима генералног директора Поште Србије Горана Ћирића, за нову услугу се већ инретерсује велики број предузећа из целе земље, што је потврда да ће она значајно допринети децентрализацији и подизању административних капацитета на целокупној територији Србије. “Ово је услуга којој смо тежили када смо организационо и технолошки модернизовали и интегрисали цео поштански систем, јер наш главни циљ је да развијемо капацитете који неће бити потребни само за овај тренутак, већ да будемо ефикасан и поуздан логистички мост за нашу привреду и грађане према регионалном и глобалном тржишту”, нагласио је Ћирић.

Процедура подразумева да након попуњавања електронског обрасца, Пошта преузима пакет и доставља га до пошти царињења које постоје у Београду, Новом Саду и Нишу, а уколико буде било потребе, у договору са Управом царина, њихов број може и да се повећа.  По завршетку царинске процедуре, пакет се транспортује до примаоца и то по веома приступачним ценама, које се одређују зависно од тежине пакета и зоне у којој се налази крајња дестинација.