02. 06. 2010.

Подели:

Спречено кријумчарење драгог камења и лажних "Луј Витон" торби на београдском аеродрому

 

Спречено кријумчарење драгог камења и лажних "Луј Витон" торби на београдском аеродрому

Цариници су на београдском аеродрому ''Никола Тесла'' у претходних неколико дана спречили више случајева кријумчарења од којих издвајамо следеће:

Држављанин Србије Б.Ђ допутовао је 01.06.2010. године летом из Доминиканске Републике преко Франкфурта и након преузимања пртљага упутио се на зелени контролни пролаз као да нема ништа да пријави за царињење.

 

Детаљном контролом пртљага и личним претресом код њега су пронађени: вагица за прецизно мерење накита, апарат за одређивање врсте драгог камења, лупа, 3 златна прстена са дијамантима, 4 камена црвене боје за које се претпоставља да су рубини, као и 7 прозирних каменчића за које се претпоставља да су дијаманти.

Поменути путник је прстење и драго камење сакрио у џепове сакоа, кошуље и панталона, као и у новчаник. Вредност задржаних предмета биће прецизно утврђена, након стручне процене.

*****

У понедељак 31.05.2010. године летом из САД преко Минхена допутовала је путница Љ.П из Београда која се такође упутила на зелени контролни пролаз.

Детаљном контролом, у њеном пртљагу цариници су пронашли фотоапарат марке ''Canon ЕОS 5D '' са објективом и флешом чија је вредност процењена на око 355.000 динара (4.700 долара).

 

Против путнице је покренут прекршајни поступак, а фотоапарат је задржан до окончања истог.

*****

Држављанин Кине са пребивалиштем у Београду допутовао је из Шангаја 26.05.2010. године и упутивши се на зелени контролни пролаз – изјаснио да нема ништа да пријави за царињење.

 

Контролом његовог пртљага пронађено је 29 копија женских ташни марке ''Louis Vuitton''.

Пошто се сумња да су у овом случају повређена права интелектуалне својине, вредност је поцењена на основу просечних цена таквих копија у Кини (50 евра по комаду).