16. 01. 2014.

Подели:

Прво председавање Србије у Светској царинској организацији

 

Прво председавање Србије у Светској царинској организацији

Ове године Србија је преузела председавање седницом Поткомитета за информационе технологије Светске царинске организације (СЦО) од Француске. Ово је прво председавање Србије у Светској царинској организацији. У име Србије седницом је председавала Гордана Видановић,  саветник за царинска питања у Мисији РС при ЕУ.

 

Председавање је својеврсно признање Управи царина и самој Гордани Видановић која је пре доласка на место царинског аташеа у Мисији РС при Европској унији у Бриселу, радила у Сектору за информационе технологије УЦ.

 

Поткомитет за информационе технологије надлежан је за иницирање активности и студија у области информатике у царинском пословању у циљу остваривања већих олакшица у трговини, повећања ефикасности царинских контрола и идентификовања начина за унапређење постојећих информационих система као и смањења трошкова.

 

На 66. седници Поткомитета, одржаној у Бриселу, седишту Светске царинске организације, 16. и 17. јануара 2014. године,  кључне теме састанка биле су:• СЦО Модел података • Један шалтер • Смернице за информационе и комуникационе технологије седмог поглавља ревидиране Кјото конвенције.

У контексту капацитета царинске службе Србије, занимљиво је напоменути да је на наведеној Седници, излагање имала и Милена Будимировић, наша бивша колегиница. Милена Будимировић из Секретаријата СЦО је присутне известила о закључцима са састанка Контакт комитета СЦО/СПУ (Светска поштански савез), као и о актуелним догађајима у Светској трговинској организацији (СТО).