18. 12. 2017.

Подели:

Заплењени заштићени папагаји на Бачким Виноградима

 

Заплењени заштићени папагаји на Бачким Виноградима

Цариници су 17. децембра 2017. године, на граничном прелазу Бачки Виногради, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 11 живих папагаја у Републику Србију.

 

Живе птице су откривене приликом детаљне контроле аутомобила „Opel Astra“, суботичких регистарских ознака, којим су путовала двојица српских држављана. 

 

Папагаји, умотани у плетене џакове за кромпир, били су сакривени у торби која се налазила у пртљажнику, у резервном точку, на поду испод сувозачевих ногу и у унутрашњем џепу јакне коју је возач имао на себи.

 

Испоставило се да пет примерака припада врстама заштићеним ЦИТЕС конвенцијом. Међу њима су три примерка врсте Amazona albifrons, који на тржишту достижу цену и до 800 евра. Заплењена су и две јединке такође заштићене врсте Neopsephotus bourkii и шест примерака Melopsittacus undulatus која не припада заштићеним врстама.

 

Група за спровођење ЦИТЕС конвенције Министарства заштите животне средине потврдила је да је Amazona albifrons строго заштићена врста, за чији је прекогранични промет потребна адекватна дозвола.

Птице су збринуте у зоолошком врту на Палићу.