28. 12. 2017.

Подели:

На Хоргошу запленили сат Кенедијевог доктора

 

На Хоргошу запленили сат Кенедијевог доктора

 

 

 

Цариници на Хоргошу запленили сат КЕНЕДИЈЕВОГ ДОКТОРА у који је погледао када је забележио време смрти председника Америке

На граничном прелазу Хоргош недавно је заплењено 13 сатова, међу којима и један марке “Patek Philippe“ из 1921. године за који, како ексклузивно сазнаје “Блиц“, цариници претпостављају да је припадао лекару убијеног председника САД Джона Ф. Кенедија.

 

Према информацијама до којих смо дошли, тај џепни сат потиче из лимитиране серије чувеног произвођача који сам по себи има изузетно велику колекционарску вредност, а прати га и прича да је Кенедијев лекар погледао баш у тај сат како би забележио тачно време смрти председника САД, што му драстично подиже цену на тржишту.

Начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина Иван Рибаћ потврдио је да је реч о једном од најпознатијих сатова на свету, уз напомену да не искључује могућност да је припадао некој познатој личности када се зна да су то сатови из лимитираних серија.

- У овом тренутку не искључујемо могућност да је потекао из неког кривичног дела, као што је пљачка приватне колекције или залагаонице на Западу, што ћемо свакако проверавати у наставку нашег рада на овом случају - изјавио је Рибаћ.

 

Шеф суботичког Одсека за сузбијање кријумчарења Светозар Накарада прецизирао је да је тај сат без механизма тежак око 117 грама и да је направљен од 18-каратног злата.

- Вредност оваквих примерака може да достигне вртоглаве цене на колекционарским аукцијама, али ми ћемо о вредности моћи нешто да кажемо тек након стручне експертизе која је у току - нагласио је Накарада.

Подсетимо, цариници су тада, поред сатова, запленили и три прстена са драгим камењем и један златан брош у аутомобилу “волво В5“ београдских регистарских ознака којим су тројица српских држављана путовала из Минхена у Београд.Возач аутомобила, Београђанин (77), пријавио је да носи 12 литара вина и слаткише, док су његови сапутници, један 30-годишњак и његов отац рекли да имају само лични пртљаг.

 

Цариници су међутим у пртљагу 30-годишњака пронашли 11 мушких ручних и џепних сатова познатих робних марака као што су “Лоwентхал“, “Омега“ и “Зенитх“, прстен са зеленим каменом за који се сумња да је смарагд и један златни брош.

У личној торбици возача цариници су потом открили и џепни сат марке “Патек Пхилиппе“, као и још један, такође вредан ручни сат марке “Аудемарс пигует“, а потом су прегледом његовог новчаника пронашли још два прстена од белог злата са дијамантима.

“Patek“ из 1933. продат за 18,5 милиона фунти

Сатови “Патек Пхилиппе“ продају се по цени од неколико хиљада до неколико милиона евра. Сат серије “Суперцомплицатион“ тог швајцарског произвођача из 1933. године чији је власник био милионер Хенри Грејвс, чувени банкар из Нјујорка, на једној аукцији у мају 2017. године продат је за вртоглавих 18,5 милиона фунти.