04. 12. 2017.

Подели:

Ученици из Ковина посетили царинску испоставу на аеродрому

 

Ученици из Ковина посетили царинску испоставу на аеродрому

Ученици средње стручне школе Васа Пелагић из Ковина, образовни профил туристички техничар, 1. децембра су посетили аеродром „Никола Тесла“, како би им полицијски и царински службеници приближили пасошку и царинску контролу, коју уче у оквиру предмета „Агенцијско и хотелијерско пословање“. 

   Школа из Ковина је по овом потезу прва у Србији, јер до сада ученици тог професионалног усмерења нису имали једнодневну практичну наставу на аеродрому.

 

Посета је почела од самог улаза, где су  средњошколци упознати са евидентирањем авионских карата и предајом пртљага, а затим су видели како изгледа полицијска контрола. На крају су дошли на зелени контролни пролаз царинске испоставе Аеродром „Никола Тесла“, где их је у име Управе царина поздравила шефица Бранка Поповић.

У основним цртама приказала је рад цариника, након чега су наши гости показали заинтересованост, постављајући питања.

 Поповићева је објаснила намену црвеног и зеленог контролног пролаза, у којим случајевима роба (не) подлеже царинским дажбинама, као и процедуру за обрачун увозних дажбина за робу, вредности преко 100 евра. Ученици су добили основна сазнања о прекршајима и поступањима царинске службе у таквим случајевима, а такође су упознати са поступком преноса средстава плаћања.

 

Овом приликом, посебно су их  занимале заплене наших колега са аеродрома. Питали су да ли се могу уносити храна и градероба и у којој количини, под којим условима је дозвољен унос кућних љубимаца у авион...

 Сусрету у нашој испостави присуствовала је заменица командира Станице граничне полицеје Ивана Кесић Станкић, која је објаснила шта значи интегрисано  управљање границом и истакла да две службе веома добро сарађују.

"Презадовољни смо што смо добили све неопходне дозволе надлежних органа за ову посету, којом су ученици наше школе, могли да прошире  своја знања", рекао нам је Игор Тришић, наставник „Агенцијског и хотелијерског пословања“.