13. 04. 2011.

Подели:

Текстилна роба у вредности од 150 хиљада евра заустављена на Хоргошу и Градини

 

Текстилна роба у вредности од 150 хиљада евра заустављена на Хоргошу и Градини

На граничним прелазима Хоргош и Градина, 10. и 11. 04.2011. године, заустављена су два велика товара текстилне робе за које се сумња да повређују право интелектуалне својине, а чија је укупна вредност процењена на око 150.000 евра.

 

На царинској испостави Терминал Градина извршена је детаљна контрола шлепера бугарских регистарских ознака који је био у транзиту кроз Србију, јер је превозио разну текстилну  робу из Турске у Пољску. Након што је сва роба истоварена, пребројана и сортирана, утврђено је да се од укупне количине од око 22 тоне текстила у камиону налази и 6,5 тона робе за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине тј. да се ради о роби са кривотвореним робним маркама. Цариници су пребројали 38.431 одевни предмет чија је вредност процењена на готово 80.000 евра. Током прегледа је установљено да се поред робе која је спорна због потенцијалне повреде права интелектуалне својине, у товару налази и део непријављене робе и то 100 ''Хуго Бос'' и 1 ''Армани''  мушко одело, као и 49 ''Хуго Бос'' кравата.

 

Након спроведене детаљне контроле цариници су проверили да ли још неки камион истог увозника чека на прелазу и утврдили да је други камион већ напустио Градину и упутио се ка царинској испостави Хоргош , због чега су обавестили колеге на том прелазу да обрате пажњу на конкретан камион и појачају контролу. После 24 - часовног чекања на Хоргошу се појавио камион истог увозника из Пољске, који је одмах подвргнут детаљној контроли и у чијем товару од 20 тона, је пронађено око 6 тона робе за коју се такође сумња да повређује право интелектуалне својине. У другом камиону цариници су открили 21.400 одевних предмета чија је вредност процењена на око 67.000 евра.

 

Против бугарског држављанина који је управљао првим камионом у коме је пронађена и непријављена роба, поднет је захтев за покретање прекршајног поступка пред надлежним Прекршајним судом у Димитровграду, док је други возач пуштен са делом товара који није споран да настави пут ка Пољској.

 

Сва документација која се односи на повреду права интелектуалне својине  достављена  је Одељењу за заштиту права интелектуалне својине Управе царина на даље поступање, док је сва сумњива роба привремено задржана до окончања релевантних поступака.