24. 01. 2014.

Подели:

Заплењене цигарете и резани дуван

 

Заплењене цигарете и резани дуван

Цариници су на граничном прелазу Прешево 23.01.2014. године, у раним јутарњим сатима, захваљујући снимку са мобилног скенера спречили још један покушај кријумчарења цигарета, док се је пар дана раније на железничкој станици Прешево откривено још 15 килограма резаног дувана.

 

Цигарете су откривене у путничком комбију марке Мерцедес којим је управљао  македонски држављанин. Он је са сапутницима путовао на релацији Македонија – Италија. На уобичајно питање цариника путницима да ли имају нешто да пријаве за царињење, сви су одговорили да немају ништа сем личних ствари. Цариници су ипак одлучили да возило пошаљу на детаљан преглед скенером када су откривене неправилности у пределу резервоара.

 

Наиме, слика са скенера је јасно показала да је резервоар био преграђен по вертикали, па се у једној половини видело гориво, док се у другој налазила скривена роба.

 

Када су прибавили доказ да се у возилу нешто кријумчари, цариници су скинули  седишта за путнике, подигли платнени и гумени тапацирунг да би дошли до лименог дела на поду који је очигледно био преправљан.

 

Заправо је правоугаони део пода био исечен и на том месту уграђен ручно направљен дрвени поклопац. Цариници су поклопац померили и тада уочили парче жице које је служило за отварање металног поклопца испод ког се налазио специјално направљен бункер од једног дела резервоара.

 

Количина робе коју су цариници том приликом открили није велика, али се место скривања, а посебно ''труд'' који су кријумчари уложили како би сакрили ових 38 боксова цигарета марке РОДЕО разликују од до сада виђених случајева.

Ни на железничкој станици Прешево цариници нису седели скрштених руку. Приликом редовне контроле воза који је улазио у Србију из правца Македоније открили су 15 килограма резаног дувана упакованог у 15 пакета.

 

За разлику од претходних неколико случајева када је дуван проналажен у фабричким шупљинама воза, овога пута откривен је у путној торби македонске држављанке из Струге против које је покренут прекршајни поступак.